Subnavigatie

Werkgeluk als wervingsinstrument

12 november 2019

Werkgeluk. We streven ernaar. Maar wat is het precies en hoe kun je het als wervingsinstrument inzetten?

Eerst een makkelijke definitie: werkgeluk is het gevoel van geluk dat je krijgt van je werk. Het is iets anders dan werktevredenheid. Dat legt zich het makkelijkst uit in een voorbeeld: fruit op het werk. Heel leuk en gezond, maar echt gelukkig word je er niet van. Werkgeluk gaat over energie, het positieve gevoel dat loskomt door je werk. Next level dus.

Tot zover de uitleg. Nu de stap naar jou als werkgever, recruiter of intercedent. Als je weet dat werkgeluk iets is dat van binnen ontstaat, dan snap je waarschijnlijk ook dat jouw aandeel praktisch gezien minimaal is. Leuk die appel, maar doe mij maar een portie geluk. Je kunt niet sturen op gevoel of energie. En toch beweren wij dat juist de werkgever (of inhuurder) een cruciale rol speelt bij werkgeluk.

Want: werkgeluk begint bij de werving en selectie. Bij het bedrijf, de uitzender of wie dan ook dus. Waar het namelijk om gaat, is de juiste persoon op de juiste plek. Een plek waar iemand zich positief kan ontwikkelen en zich thuis voelt. De kracht van werving en selectie is dat je, door gesprekken (met de juiste vragen), erachter kunt komen wat de harde én zachte aspecten zijn waardoor iemand ‘gelukkig’ wordt en waaraan behoefte is.

Leg je als intercedent of recruiter die zachte aspecten vervolgens naast de harde, dán zet je werkgeluk in als wervingsinstrument. Je kunt vervolgens een inschatting maken of de baan en organisatie wel passen bij de persoon tegenover je. Is dat zo en volgt er een match, dan is de kans groot dat het daarna goedkomt met het werkgeluk. Is dat niet het geval en past de kandidaat niet? Dan heb je feitelijk weten te voorkomen dat de kandidaat zijn of haar kans op werkgeluk misloopt. De kans is groot dat je kandidaat zich niet eens afgewezen voelt, maar juist dankbaar is. Want hoe fijn is het dat iemand meedenkt vanuit zijn of haar eigen geluk?

Hoe je achter iemand z’n werkgeluk komt? Probeer de volgende vragen eens tijdens een gesprek:

  • Waar ben je goed in en hoe komt het dat je daar zo goed in bent?
  • Waarin zou je jezelf nog willen ontwikkelen en wat weerhield je er tot nu toe van dat te doen?
  • Zijn er dingen die je moeilijk vindt om te doen en waarom?
  • In wat voor omgeving voel jij je fijn en waarom?
  • Waar krijg jij energie van en waarvan niet?

 

Terug naar overzicht