Je hebt vast al wel eens je backofficepartij aan de telefoon gehad met de mededeling dat het door jou opgegeven loon niet voldoet aan wat de inlenersbeloning zegt. Chips! Die hele inlenersbeloning is voor een hoop mensen in de uitzendbranche een beetje hocus pocus. Een goede reden om alles eens goed uit te pluizen, zodat we het jullie haarfijn kunnen uitleggen! Let’s go.
Inlenersbeloning is een term die voorkomt in de cao voor uitzendkrachten. Deze beloning moet ervoor zorgen dat de uitzendkracht niet minder verdient dan andere personeelsleden die werkzaam zijn bij de desbetreffende inlener. Het verschil is vaak dat een uitzendkracht niet geheel volgens de cao van de inlener betaald wordt, en overige personeelsleden wel.
De inlenersbeloning gaat in vanaf de eerste dag dat een uitzendkracht aan de slag gaat. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen de ABU of NBBU cao. Om de inlenersbeloning op de juiste manier toe te kunnen passen, heb je wel wat kennis nodig van de cao van de inlener. De volgende punten uit de cao die van toepassing is bij de inlener, moeten namelijk altijd worden meegenomen:
- Het brutoloon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld
- ATV / ADV dagen
- Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren
- Initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald
- Onkostenvergoedingen
- Periodieken
Inleners moeten voor de uitzendkrachten dus niet de volledige cao aanhouden, maar wél de zes bovenstaande looncomponenten. Staat er bijvoorbeeld in de cao of arbeidsvoorwaarden dat medewerkers recht hebben op een eindejaarsuitkering, dan geldt dat NIET voor de uitzendkrachten. Die uitkering valt tenslotte niet onder de zes looncomponenten van de inlenersbeloning.