Alles over de Inlenersbeloning!

Je hebt vast al wel eens je backofficepartij aan de telefoon gehad met de mededeling dat het door jou opgegeven loon niet voldoet aan wat de inlenersbeloning zegt. Chips! Die hele inlenersbeloning is voor een hoop mensen in de uitzendbranche een beetje hocus pocus. Een goede reden om alles eens goed uit te pluizen, zodat we het jullie haarfijn kunnen uitleggen! Let’s go.

Inlenersbeloning is een term die voorkomt in de cao voor uitzendkrachten. Deze beloning moet ervoor zorgen dat de uitzendkracht niet minder verdient dan andere personeelsleden die werkzaam zijn bij de desbetreffende inlener. Het verschil is vaak dat een uitzendkracht niet geheel volgens de cao van de inlener betaald wordt, en overige personeelsleden wel.

De inlenersbeloning gaat in vanaf de eerste dag dat een uitzendkracht aan de slag gaat. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen de ABU of NBBU cao. Om de inlenersbeloning op de juiste manier toe te kunnen passen, heb je wel wat kennis nodig van de cao van de inlener. De volgende punten uit de cao die van toepassing is bij de inlener, moeten namelijk altijd worden meegenomen:

 • Het brutoloon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld
 • ATV / ADV dagen
 • Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren
 • Initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald
 • Onkostenvergoedingen
 • Periodieken

Inleners moeten voor de uitzendkrachten dus niet de volledige cao aanhouden, maar wél de zes bovenstaande looncomponenten. Staat er bijvoorbeeld in de cao of arbeidsvoorwaarden dat medewerkers recht hebben op een eindejaarsuitkering, dan geldt dat NIET voor de uitzendkrachten. Die uitkering valt tenslotte niet onder de zes looncomponenten van de inlenersbeloning.

Wil jij jouw backoffice uitbesteden?

Bij Anderz gáán we voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven. Dat moet je … voelen.

Veelgemaakte fouten

Omdat de inlenersbeloning nu eenmaal niet voor iedereen gesneden koek is, gaat het op dit vlak lang niet altijd goed. De meeste fouten worden gemaakt rondom:

 • Uurloon
 • Functie of functiegroep
 • Het niet doorvoeren van loonsverhogingen en periodieken
 • Het verkeerd toepassen van overwerk- en toeslagpercentages

Omdat een uitzendkracht hiervan niet de dupe mag zijn, is het fijn als je backofficepartij dit altijd goed voor je controleert en dit met jou als uitzendondernemer afstemt. Daarnaast heb je ook nog de SNCU. Zij controleren op naleving van uitzendcao’s, en kijken hierbij ook naar de overige arbeidsvoorwaarden en wettelijke bepalingen.

Belangrijk voor intermediairs

Voor een intermediair is het bij het maken van bijvoorbeeld offertes, belangrijk om te weten welke bepalingen van welke cao van toepassing zijn op de uitzendkrachten. Daarnaast moet je als intermediair inzicht hebben in de werkingssfeer van een cao en van de arbeidsvoorwaarden die gelden voor alle medewerkers die in dienst zijn bij de inlener.

Zoals je begrijpt, vergt dit nogal wat specifieke juridische, maar vooral ook actuele kennis. Iets waar je je als intermediair niet al te veel mee wil bezighouden. Jouw passie ligt immers bij het verbinden van vakmensen aan de perfecte job! Besteed deze materie daarom uit aan de specialisten van je backofficepartij. Als het goed is, kunnen zij je hierin optimaal bijstaan.

Dat is ook precies wat we bij Anderz voor onze partners doen! Benieuwd of we jou hierin ook kunnen assisteren? Neem dan gerust contact met ons op. Klik hier voor een vrijblijvend advies van een van onze specialisten.

Samen zetten wij kwaliteit op 1

Bij Anderz for Flex staat kwaliteit bovenaan. Daarom zetten wij graag nét dat stapje extra voor onze klanten. Wij staan graag voor je klaar met:

 • De beste inhoudelijke kennis
 • Een dagdeel per maand aanwezigheid op jouw locatie
 • Deskundig advies wanneer jij dat nodig hebt