De verplichte certificering voor uitzendbureaus zal merkbaar gevolgen hebben voor de flexbranche! In dit artikel leggen we uit wat je precies kunt verwachten – en wat Anderz voor jou kan betekenen in dit intensieve traject.
De komst van het nieuwe toelatingsstelsel voor flexbranche en detacheerders
Naar verwachting zal de nieuwe Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) per 1 januari 2026 ingaan. Het verbod op ter beschikkingstelling van arbeid zonder toelating zal niet eerder dan 1 januari 2027 gelden. Wel zal er al in de aanloop op de nieuwe wet strenger gehandhaafd worden op de huidige regels. Wat kun je doen om je voor te bereiden op de nieuwe regels?
Wat houdt de wettelijk verplichte certificering voor uitzendbureaus in?
Alle bedrijven in de flexbranche moeten gecertificeerd worden volgens de nieuwe norm. Zo ontstaat er een toelatingsstelsel in de Waadi voor goedgekeurde flexbureaus. In dit stelsel mogen ondernemers alleen nog arbeidskrachten ter beschikking stellen met toestemming van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
De WTTA is in de basis ontworpen om malafide uitzenders tegen te houden en misstanden in de branche te voorkomen. Door de eisen aan de uitzendbureaus en detacheerders te verhogen moet er minder oneerlijke concurrentie komen en zullen werknemers beter beschermd worden.
De doelen zijn natuurlijk goed. Echter het realiseren van die certificering is behoorlijk arbeidsintensief en omslachtig. Er komen tijdrovende controles en hoge kosten bij kijken om te voldoen aan het toelatingsstelsel.
Anderz staat gelukkig al geheel in de startblokken voor de WTTA! Al in 2023 zijn wij uitgenodigd om mee te doen aan proefinspectie voor het verplichte normenkader. Wij zijn er klaar voor en helpen jou graag – met advies of je te ontzorgen met volledig gecertificeerde diensten.
Voor wie geldt de verplichte certificering binnen de flexbranche precies?
We zeggen in de volksmond makkelijk dat het toelatingsstelsel geldt voor uitzendbureaus, maar de wet geldt voor alle uitleners en voor alle werknemers die in loondienst ter beschikking gesteld zijn aan een inlener: uitzendkrachten, gedetacheerden, consultants, payrollkrachten en andere uitgeleende medewerkers.
Elke onderneming of rechtspersoon die in of naar Nederland arbeidskrachten uitleent onder leiding en toezicht van een derde partij is straks toelatingsplichtig. Het maakt daarbij niet uit of de uitlener gevestigd is in Nederland of niet en ook niet of de werknemers Nederlanders of arbeidsmigranten zijn.
Ook als uitlenen voor je organisatie een nevenactiviteit betreft ben je met de WTTA verplicht aan de certificering te voldoen. Wegen de kosten dan nog tegen de baten op? Of besteed je het uitlenen liever uit aan een gecertificeerd bureau? Anderz neemt je de complete zorg uit handen.
Wat gebeurt er als je je als uitlener én als inlener niet houdt aan de verplichte certificering?
Als uitlener zonder verplichte certificering kun je gewoon wel stoppen. Wanneer je niet bent toegelaten, mag je niet meer uitlenen. De contracten moeten beëindigd worden, zowel met de organisaties als de arbeidskrachten.
Doe je dit niet, dan kunnen zowel de uitlener als de inlener aanzienlijke boetes tegemoetzien. Ook als organisatie heb je dus een onderzoeksplicht. Zo kun je een openbaar register inzien van gecertificeerde uitleners.
Je kunt als uitlener nog tijdelijk gebruikmaken van het overgangsrecht, waarover later meer.