Chaos in uitzendland!

En de tijd dringt! Zoals de meeste mensen in onze branche wel al meegekregen hebben, gaat het niet goed met de ABU / NBBU cao onderhandelingen. En dat lijkt nu nóg verder te escaleren. Want 3 van de 4 vakbonden die onderdeel zijn van deze onderhandelingen, zijn opgestapt!

 De FNV, CNV en De Unie willen dat de verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen vaste krachten en uitzendkrachten tot een minimum worden teruggebracht. Werkgevers doen té weinig om hier aan tegemoet te komen vinden zij. De huidige cao loopt nog tot 1 juni, en dat is al over een paar dagen! De enige vakbond die nog wel aan tafel zit (en dus het onderhandelen nog niet is gestaakt) is de LBV.

Het grootste struikelblok van de FNV, CNV en De Unie zou zijn dat de uitzend cao’s niet voldoende doen om de uitzendkrachten sneller zekerheid te bieden. Vanuit dit standpunt geven zij aan te stoppen met het legitimeren van de cao voor uitzendkrachten. Nogal een statement!

Gelijke monniken gelijke kappen, toch?

De bonden zijn van mening dat er goedkope arbeid wordt gemaakt van uitzendwerk. En dat is niet de bedoeling, want uitzendkrachten doen (vaak structureel) hetzelfde werk maar voor mindere arbeidsvoorwaarden. Uitzendwerk is bedoeld als flexibele schil. Een belangrijk vangnet voor tijden van drukte of ziekte. De vakbonden geven aan dat de flexibiliteit zo hoog mogelijk wordt gehouden en de kosten en risico’s juist zo laag mogelijk. Het is oneerlijk voor de uitzendkrachten en daarom is genoeg nu ook echt genoeg vinden zij.

Wil jij jouw backoffice uitbesteden?

Bij Anderz gáán we voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven. Dat moet je … voelen.

Niet eerlijk

Regelmatig komt het voor dat uitzendkrachten de maximale 78 weken werken, en vervolgens zonder pardon de deur worden gewezen met de opmerking dat ze over een half jaar de eerste weer zijn. Daarnaast moeten ze altijd beschikbaar zijn maar krijgen ze geen loon doorbetaald.

Er zitten nog een hoop haken en ogen aan, en de ABU / NBBU zouden zich momenteel voorbereiden op vervolgstappen. Wij zijn benieuwd of ze er voor 1 juni uitkomen met elkaar. Wat denken jullie? To be continued…

Update: Eerder bericht is deze ochtend alweer verouderd. Het nieuws verandert vaak en snel in uitzendland! Er is gisteravond een principeakkoord bereikt met de LBV (de enige vakbond die nog niet weggelopen was). Het is trouwens niet zo dat ze opeens tot allemaal akkoorden zijn gekomen. Het gaat om een ongewijzigde verlenging van de huidige cao die zal lopen tot 1 oktober 2021. Zo hebben de vakbonden  nog ongeveer 4 maanden de tijd om het eens te worden. Zonder dat de uitzendkrachten, inleners en de uitzendondernemers in een onzekere periode terecht komen. Zou het vlak voor 1 oktober weer net zo spannend worden?

 

Samen zetten wij kwaliteit op 1

Bij Anderz for Flex staat kwaliteit bovenaan. Daarom zetten wij graag nét dat stapje extra voor onze klanten. Wij staan graag voor je klaar met:

  • De beste inhoudelijke kennis
  • Een dagdeel per maand aanwezigheid op jouw locatie
  • Deskundig advies wanneer jij dat nodig hebt