Moet ik mijn flexkracht doorbetalen tijdens Koningsdag?

Het is volop lente! Dat betekent ook dat er wat feestdagen in onze agenda staan. Pasen is net geweest, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren staan voor de deur. En onze telefoon staat op rood gloeiend, want iedereen wil hoe het zit met het salaris en doorbetalingen. We proberen zo goed mogelijk uit te leggen hoe het zit.

Om erachter te komen hoe het nu precies zit met deze feestdagen, gaan we eerst in de cao kijken. Wij bij Anderz zijn lid van de NBBU-cao, en we werken veelal met uitzendovereenkomsten mét uitzendbeding. In de NBBU cao is aangegeven dat in 2021 Koningsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren onder de feestdagen vallen.

Goed we gaan van start

Hoe zit het in het geval dat de feestdag valt op een dag waarop normaal gesproken gewerkt zou worden, bijvoorbeeld een dinsdag waar Koningsdag op valt dit jaar, moet deze worden uitbetaald? Als niet duidelijk is vastgelegd dat de feestdag een werkdag is, dan moet je de volgende regel hanteren: de uitzendkracht moet over een periode van 13 weken voorafgaand aan de dag minimaal 7 keer op de desbetreffende dag van de week hebben gewerkt. Als dit het geval is heeft hij of zij dus recht op uitbetaling van deze dag. Wanneer er nog geen 13 weken aaneengesloten is gewerkt, heeft de uitzendkracht recht op uitbetalen wanneer er in meer dan de helft van het aantal weken op de betreffende dag is gewerkt.

LET OP! Wanneer je uitzendkracht verlof opneemt aansluitend of voorafgaand aan de feestdag, vervalt zijn of haar recht niet om uitbetaald te worden over de feestdag. En moet je deze dag dus gewoon uitbetalen.

Wil jij jouw backoffice uitbesteden?

Bij Anderz gáán we voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven. Dat moet je … voelen.

Maar wat nu als er bij de inlener wordt gewerkt op de feestdag? 

Er zijn natuurlijk best een wat sectoren waarin er gewoon gewerkt wordt op feestdagen. Hoe ga je daar mee om? En waar vind je deze informatie precies? Deze informatie valt onder de inlenersbeloning, hierin zijn alle toeslagen waar een uitzendkracht recht op heeft, conform de cao vastgelegd. Het zit zo: als er maar een deel van de dag wordt gewerkt op de feestdag dan moet je de gewerkte uren uitbetalen plús de feestdagentoeslag én je bent verplicht de niet gewerkte uren alsnog te betalen.

Zo, je komt er verder nu wel uit toch? 😉

Samen zetten wij kwaliteit op 1

Bij Anderz for Flex staat kwaliteit bovenaan. Daarom zetten wij graag nét dat stapje extra voor onze klanten. Wij staan graag voor je klaar met:

  • De beste inhoudelijke kennis
  • Een dagdeel per maand aanwezigheid op jouw locatie
  • Deskundig advies wanneer jij dat nodig hebt