Het is volop lente! Dat betekent ook dat er wat feestdagen in onze agenda staan. Pasen is net geweest, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren staan voor de deur. En onze telefoon staat op rood gloeiend, want iedereen wil hoe het zit met het salaris en doorbetalingen. We proberen zo goed mogelijk uit te leggen hoe het zit.
Om erachter te komen hoe het nu precies zit met deze feestdagen, gaan we eerst in de cao kijken. Wij bij Anderz zijn lid van de NBBU-cao, en we werken veelal met uitzendovereenkomsten mét uitzendbeding. In de NBBU cao is aangegeven dat in 2021 Koningsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren onder de feestdagen vallen.
Goed we gaan van start
Hoe zit het in het geval dat de feestdag valt op een dag waarop normaal gesproken gewerkt zou worden, bijvoorbeeld een dinsdag waar Koningsdag op valt dit jaar, moet deze worden uitbetaald? Als niet duidelijk is vastgelegd dat de feestdag een werkdag is, dan moet je de volgende regel hanteren: de uitzendkracht moet over een periode van 13 weken voorafgaand aan de dag minimaal 7 keer op de desbetreffende dag van de week hebben gewerkt. Als dit het geval is heeft hij of zij dus recht op uitbetaling van deze dag. Wanneer er nog geen 13 weken aaneengesloten is gewerkt, heeft de uitzendkracht recht op uitbetalen wanneer er in meer dan de helft van het aantal weken op de betreffende dag is gewerkt.
LET OP! Wanneer je uitzendkracht verlof opneemt aansluitend of voorafgaand aan de feestdag, vervalt zijn of haar recht niet om uitbetaald te worden over de feestdag. En moet je deze dag dus gewoon uitbetalen.