Het einde van 2020 is eindelijk in zicht, en man wat een jaar was dit! Als backoffice-partij gaan wij (samen met waarschijnlijk een hoop van jullie) zo richting december kijken naar de uitbetalingen rondom de feestdagen. Want daar zitten wat haken en ogen aan, zoals je misschien al had verwacht. Om het jou als ondernemer hopelijk een beetje makkelijker te maken maakten we een lijstje met tips en tricks voor reserveren en uitbetalen rondom de feestdagen!
Tips
Om erachter te komen hoe het nu precies zit met deze feestdagen, gaan we eerst in de cao kijken. In de uitzendbranche zijn er twee cao’s van toepassing voor leden: namelijk de NBBU-cao en de ABU-cao. Wij bij Anderz zijn lid van de NBBU-cao. De ABU-cao is bindend verklaard en hierdoor zijn uitzenders en detacheerders (die geen lid zijn van een van deze twee brancheorganisaties) verplicht de ABU-cao te volgen. Dit is je eerste hulpmiddel als je het even niet meer weet.
Goed we gaan van start met een aantal handige tips.
Te beginnen met hoe het zit in het geval dat de feestdag valt op een dag waarop normaal gesproken gewerkt zou worden. Als dat zo is, bijvoorbeeld een woensdag (deze werkdagen zijn vastgelegd in de uitzendovereenkomst of terbeschikkingstelling), dan moet deze worden uitbetaald. Als niet duidelijk in de uitzendovereenkomst of de terbeschikkingstelling is vastgelegd dat de feestdag een werkdag is, dan moet de uitzendkracht over een periode van 13 weken voorafgaand aan deze dag minimaal 7 keer op de desbetreffende dag van de week hebben gewerkt. Dan heeft hij of zij dus recht op uitbetaling van deze dag. Wanneer er nog geen 13 weken aaneengesloten is gewerkt, is er recht is op uitbetalen wanneer er in meer dan de helft van het aantal weken op de betreffende dag is gewerkt.