Je backoffice uitbesteden is onbetaalbaar, fabel of feit?

Misschien denk jij ook wel meteen; dat moet wel veel duurder zijn! Maar als het uitbesteden van je backoffice zoveel duurder was dan het zelf doen, dan zou niemand het doen toch?

Nog steeds is dit één van de fabels die hardnekkig de ronde doen wat betreft de uitbesteding van de backoffice  in de flexbranche. Omdat deze fabels toch nog steeds schadelijk zijn voor onze branche helpen we ze graag voor eens en altijd de wereld uit. En vind je ze alleen nog maar terug in de veelbesproken fabeltjesfuik van Arjen Lubach. Oké daar gaan we, let’s put these to rest!

De backoffice wereld is een complexe wereld, bestaande uit een hoop wetten, regels en inspecties. Je begrijpt dus dat je kennis van zaken moet hebben, om hier iets  mee te kunnen doen. Er komt dus een hoop bij kijken om je hiervan up-to-date te blijven. En zeg nu zelf; als ondernemer wil je je toch focussen op datgene waarom je gestart bent met ondernemen? Je corebusiness!

Fabel of feit 1: De uitbesteding van je backoffice is duurder dan je personeel zelf op de loonlijst zetten.

We benoemden hem natuurlijk al even in de titel van deze blog, maar als dit zo zou zijn dan zou toch niemand zijn backoffice uitbesteden? Een fabel dus! De fout die regelmatig gemaakt wordt, is dat er alleen naar de loonkosten gekeken wordt, maar in feite betreft het natuurlijk veel meer dan dat. Laten we als voorbeeld het schilderen van je huis nemen. Het schilderen kun je prima zelf doen toch? Maar wat zou je verdiend hebben in de tijd dat je je woonkamer hebt geschilderd? En dat is pas één kamer! Zo zit het ook met je backoffice, het is meer dan alleen de loonkosten. Heb je gedacht aan de verplichtingen zoals loonheffingen, vakantiegeld en vakantiedagen? En aan de software, kredietverzekeringen, je NBBU-lidmaatschap en bijvoorbeeld een NEN-certificering? Of de werkgeverslasten waar je mee te maken krijgt zoals sociale premies en pensioenafdracht? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de risico’s die je als werkgever hebt, zoals ziekteverzuim of juridische kosten.

Door je backoffice uit te besteden, worden al deze zaken je uit handen genomen. Je krijgt van ons alle personeelskosten transparant weergegeven op een factuur met de vaste afgesproken omrekenfactor. Het enige wat jij betaalt, zijn de gewerkte uren van je medewerker(s). Je bent dus iets meer kwijt per uur aan salaris, maar bespaart daarmee een hoop tijd en vermijd onverwachte kosten. Onderaan de streep ben je dus met de uitbesteding van je backoffice goedkoper uit!
 

Wil jij jouw backoffice uitbesteden?

Bij Anderz gáán we voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven. Dat moet je … voelen.

Fabel of feit 2: Het uitbesteden van je backoffice is alleen geschikt voor grote bedrijven. 

Hierboven spraken we al over ‘medewerker(s)’. Het maakt namelijk helemaal niet uit of je nu veel of weinig personeel hebt. Zoals al gezegd; het is tijdrovend dus het kost geld, ook een fabel dus. Daarnaast zijn de risico’s die bij de backoffice horen voor kleine ondernemingen groter dan voor grote bedrijven. Door het uit te besteden ban je de risico’s, zoals langdurige ziekteverzuim, uit én krijg je er ook nog een sparringspartner voor terug die al je vragen kan beantwoorden over van loonadministratie, juridisch- of financieel gebied. Er is dus geen enkele reden waarom je als klein bedrijf niet zou kunnen kiezen voor een backoffice partner.

Fabel of feit 3: Een via backoffice verloonde flexwerker verdient minder dan iemand in vaste dienst.

Lach je even mee? Dit is natuurlijk ook een enorme fabel! Juist niet, want backoffice partijen zijn op de hoogte van alle wet- en regelgeving én cao’s. Door middel van de inlenersbeloning zorgen wij ervoor dat elke flexkracht minimaal hetzelfde betaald krijgt als een medewerker in vaste dienst. Daarnaast heeft de flexkracht ook gewoon recht op dezelfde adv-opbouw, toeslagen en periodieken als de vaste medewerker. Kortom, ze verdienen netjes conform cao en de inlenersbeloning en daar wordt ábsoluut niet mee gesjoemeld.

Fabel of feit 4: Uitzendbureaus en Backoffice partijen zijn niet hetzelfde.

Feit! Dat klopt, het is niet hetzelfde. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee vraag je je dan misschien af? We leggen het je graag uit! Een uitzendbureau werft zoals velen weten personeel. Dit kan zijn voor tijdelijke functies, kort- of langlopende projecten, maar ook voor langdurige arbeidsovereenkomsten. Het kan zijn dat een uitzendbureau zelf de backoffice in eigen beheer heeft. Wij zijn eigenlijk een uitzendbureau vóór uitzendbureaus. Wij ondersteunen onze klanten in het werving en selectietraject, middels o.a. ons vacatureplatform Anderz Jobs. En daarnaast verzorgen we de gehele backoffice voor deze uitzendbureaus. De verwarring of backoffice en uitzendbureaus hetzelfde doen snappen we dan ook heel goed.

Fabel of feit 5: Als je je backoffice uitbesteed bouwen je medewerkers geen pensioen op. 

En als laatste nog een fabel die we vaak tegenkomen als we het over backoffice hebben, dat flexkrachten die bij een backoffice partij verloond worden géén pensioen zouden opbouwen. Gelukkig is dit niet waar! Er zitten wel wat regels aan (we zijn dól op regels in de backoffice wereld). De flexkracht bouwt naar 26 gewerkte weken een Basis pensioen op bij StiPP. Wij zijn er als backoffice partij dan ook verantwoordelijk voor dat na die 26 weken dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Nog even in de kort de voordelen van het uitbesteden van je backoffice: 

  • We nemen het volledige juridische werkgeverschap op ons; van loonadministratie tot ziekteverzuim en van het bijhouden van personeelsdossiers tot het maken van jaaropgaves.
  • We zijn  jouw kennis- en sparringspartner; we houden onze kennis niet voor onszelf, maar delen onze kennis graag met jou.
  • We vinden een persoonlijke samenwerking erg belangrijk en je hebt bij ons dan ook een vast contactpersoon welke altijd voor je klaar staat als je vragen hebt.
  • Onze extra’s; onze kennis, gebruik maken van ons frontoffice pakket en kosteloos gebruik maken van het vacatureplatform Anderz Jobs.
  • Je hebt zelf dus meer financiële controle, je bespaart op personeelskosten, je hebt geen werkgeversrisico’s en hebt meer flexibiliteit.

Door middel van deze punten kun jij als ondernemer namelijk doen wat je het liefste doet: je focussen op je corebusiness. En wij doen de rest.  

Samen zetten wij kwaliteit op 1

Bij Anderz for Flex staat kwaliteit bovenaan. Daarom zetten wij graag nét dat stapje extra voor onze klanten. Wij staan graag voor je klaar met:

  • De beste inhoudelijke kennis
  • Een dagdeel per maand aanwezigheid op jouw locatie
  • Deskundig advies wanneer jij dat nodig hebt