1 januari 2025 staat voor de deur en zzp’ers en bemiddelaars weten dat dat een belangrijke datum gaat worden. Er komt een wetswijziging aan die allerlei nieuwe regels en risico’s meebrengt, voor zelfstandigen én de partijen die ze inhuren. Wordt een zzp’er dan gezien als zelfstandige of schijnzelfstandige – en kun jij als bemiddelaar van zzp’ers je klanten in de toekomst nog wel bedienen? Lees het artikel!
De wetten en data
De huidige DBA wet bepaalt of de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er zelfstandig is of een dienstverband heeft. Doel is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Daar is sprake van wanneer iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband.
De regels daarvoor zijn echter te onduidelijk. Het concept-wetvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (VBAR) moet daar verandering in brengen. Het is de verwachting dat deze wet ingaat per 1 januari 2026. Echter: de nieuwe regels worden al met terugwerkende kracht gehandhaafd vanaf 1 januari 2025. Boetes worden tot 1 januari 2026 nog niet gegeven mits je kunt aantonen dat je werkt aan het tegemoetkomen van de nieuwe wet, maar naheffingen worden wél al gedaan.
De voorwaarden
De Belastingdienst gaat dus per 1 januari 2025 optreden tegen schijnzelfstandigheid. Iedere arbeidsrelatie wordt beoordeeld op de vraag of er sprake is van loondienst. De exacte criteria daarvoor lees je hier nog eens rustig na.
Paar belangrijke punten daarbij:
- modelovereenkomsten zijn niet meer geldig
- iedere arbeidsrelatie – dus niet iedere zzp’er, maar iedere relatie met een opdrachtgever – wordt apart beoordeeld op een al dan niet zelfstandig karakter
- als er sprake is van een gehanteerd uurtarief van €33 of minder is er een rechtsvermoeden van werknemerschap – wat inhoudt dat de rechtbank er in eerste instantie van uitgaat dat je in loondienst bent, de opdrachtgever zal het tegendeel moeten bewijzen
De gevolgen en risico’s
Wanneer het oordeel is dat de opdrachtnemer in werkelijkheid in loondienst hoort te zijn, verandert er veel. De (schijn)zelfstandige moet dan in dienst treden als werknemer óf de samenwerking moet beëindigd worden. Iedere overtreding wordt voor alle partijen bestraft met naheffingen en te zijner tijd ook boetes. Dat betekent dat de risico’s voor zowel de zelfstandige, de opdrachtgever als eventuele bemiddelende partijen zijn.
Voor bemiddelaars betekent dat dat ze moeten gaan schakelen. Want een opdrachtnemer uitbesteden aan één klant mag bijvoorbeeld niet meer. De opdrachtnemer moet in dienst genomen worden – en dat is een heel andere formule dan een factuur sturen aan de klant en de ingehuurde zzp’er betalen voor de gewerkte uren.