Schone schijn - column

De een applaudisseert, de ander houdt z’n hart vast. Tot de laatste groep behoor ik - en velen met mij. Waaronder de ABU en NBBU, die zich onlangs zeer kritisch uitten over de wet Meer zekerheid flexwerkers.

Sinds september weten we dat de voorbereiding van de wet doorgaat. Het voorstel is niet controversieel verklaard. In de Tweede Kamer is namelijk een grote meerderheid te vinden voor de plannen van minister Van Gennip. Een meerderheid die denkt met de wet meer zekerheid te regelen voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers. Zo wordt in de wet het nulurencontract afgeschaft, moeten draaideurconstructies worden voorkomen en uitzendfasen verkort.

Inmiddels hebben de eerste arbeidsrechtsadvocaten en -specialisten* stevige kritiek geuit. Gevreesd wordt voor het waterbedeffect, als bijvoorbeeld de zzp-wetgeving niet gelijktijdig wordt ingevoerd. Bovendien twijfelen de specialisten of de wet niet te complex is, waardoor de flexkracht juist niet wordt geholpen.

Vanuit de branche sluiten we ons hierbij aan. Bovendien maken we ons grote zorgen voor de lastenverzwaring voor uitzenders. Hoogstwaarschijnlijk moeten we straks meer vastleggen en onderbouwen. Dat betekent nog meer opvragen bij de medewerkers en klanten, exacte informatie over inschaling en periodieken. Oftewel, een nog groter administratief gedrocht.

Wil jij jouw backoffice uitbesteden?

Bij Anderz gáán we voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven. Dat moet je … voelen.

Verder blijkt uit onderzoek van Visma | Raet** dat minder dan twee op de vijf flexkrachten voorstander is van de nieuwe wetgeving. De plannen zijn bedoeld voor zekerheid, maar gevreesd wordt juist voor onzekerheid. Ook twijfelt een groot deel van de flexkrachten of het de werkgever lukt de nieuwe wetgeving naar behoren in te voeren. Een kwart van diezelfde flexkrachten vreest ook nog eens voor minder werk.

De kritische arbeidsjuristen halen nog een belangrijk punt aan – waar het volgens mij echt om moet gaan: welke probleem lossen we op? Het mag inmiddels bekend zijn dat een grote groep flexkrachten helemaal niet zit te wachten op een arbeidscontract. Dit nieuwe wetsvoorstel staat haaks op hun verlangen om sneller en makkelijker van baan te veranderen. In dat verlengde maakt de wet het voor werkgevers juist moeilijker om aan die behoefte te voldoen. Met als gevolg: minder mobiliteit op de arbeidsmarkt en meer schijnzelfstandigheid.

Buiten bij ons kantoor werkt jonge hovenier Rowdy. Hij is al een tijd bij verschillende werkgevers lerend aan het werk. Geweldig vindt ‘ie het. De afwisseling van collega’s, mogelijkheid om te sparen. Voor een reis, of iets anders. Wie vertelt hem dat hij straks z’n handtekening onder een vast contract moet zetten?

Fatima Dahman
Oprichter Anderz for Flex

*Bron: Zipconomy.nl
**Onderzoek onder 202 oproepkrachten in Nederland, uitgevoerd in aanloop naar Prinsjesdag 2023

Samen zetten wij kwaliteit op 1

Bij Anderz for Flex staat kwaliteit bovenaan. Daarom zetten wij graag nét dat stapje extra voor onze klanten. Wij staan graag voor je klaar met:

  • De beste inhoudelijke kennis
  • Een dagdeel per maand aanwezigheid op jouw locatie
  • Deskundig advies wanneer jij dat nodig hebt