Werken mét of zonder uitzendbeding, wat is nu het verschil?

We zitten nu in de periode waarin veel uitzendbureaus ervoor kiezen om over te stappen of niet. En daarbij zien we dat er veel lage kostprijsfactoren voorbij komen. Maar maakt kiezen voor met of zonder uitzendbeding nu uit voor die prijs? En wat zijn nu precies de risico’s?

Wij werken mét en zonder een uitzendbeding, en nu vraag je je wellicht af waarom adviseren wij uitzendbureaus om te werken met een uitzendbeding? We leggen je de verschillen tussen deze twee graag uit!

Wat is een uitzendbeding?

Een uitzendbeding is een afspraak die alleen opgenomen kan worden in een uitzendovereenkomst. Hierin staat dat de arbeidsovereenkomst tussen een uitzendkracht en het uitzendbureau zal eindigen als het werk wordt beëindigt. Voor een zieke medewerker met een uitzendovereenkomst mét beding eindigt de uitzendovereenkomst dus van rechtswege.

Voordeel: Als uitzendbureau heb je dus geen verplichting om de uitzendkracht door te betalen zoals dat in een “normale “ arbeidsovereenkomst wel het geval is.

Wil jij jouw backoffice uitbesteden?

Bij Anderz gáán we voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven. Dat moet je … voelen.

Wanneer mag je het uitzendbeding toepassen?

In de NBBU CAO maken we gebruik van een fasensysteem. Hoe langer de uitzendkracht werkzaam voor je is, hoe meer rechten hij opbouwt. De fase waarin je uitzendkracht werkzaam is, bepaald het aantal uitzendovereenkomsten. In fase 1 en fase 2 mag je gebruik maken van het uitzendbeding. Deze periode duurt 78 gewerkte weken en in deze periode mag je een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten aangaan met je uitzendkracht.

Voordelen

Als uitzendbureau kun je door gebruik te maken van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding je klant flexibiliteit aan bieden zonder risico’s. Je opdrachtgever kan hierdoor optimaal gebruik maken van de betreffende medewerker voordat hij hem mogelijk zelf een arbeidsovereenkomst aanbiedt.

Het werken met een uitzendovereenkomst met beding heeft ook voordelen voor je uitzendkracht. Het geeft hem de gelegenheid werkervaring op te doen in diverse functies binnen verschillende bedrijven. Zo leert hij het bedrijf eerst goed kennen voordat hij daar (misschien) in dienst gaat, maar ook bijvoorbeeld de mogelijkheid om tijdelijk te werken naast je studie zonder de verplichtingen voor vaste uren.

Als klant van Anderz mag en kan jezelf bepalen of je gaat werken met arbeidscontracten met of zonder beding. De meeste van onze klanten kiezen voor de optie met de minste risico’s en daarom passen zij het uitzendbeding toe.

Samen zetten wij kwaliteit op 1

Bij Anderz for Flex staat kwaliteit bovenaan. Daarom zetten wij graag nét dat stapje extra voor onze klanten. Wij staan graag voor je klaar met:

  • De beste inhoudelijke kennis
  • Een dagdeel per maand aanwezigheid op jouw locatie
  • Deskundig advies wanneer jij dat nodig hebt