Online solliciteren: do’s en don’ts

Een (deels) online sollicitatieprocedure is tegenwoordig heel gebruikelijk. Maar wat houdt dit in, en hoe bereid je je hierop voor?

De start van de meeste sollicitatieprocessen verliepen al online, zoals het plaatsen van een vacature en het reageren hierop. Ook het versturen van een motivatiebrief en CV liep ook voor de huidige situatie al allemaal online. Maar dan is het zo ver: de gespreksfase! Nu is het niet een enorme puzzel om te bedenken dat programma’s als: Teams, Zoom of Skype de perfecte oplossing kunnen bieden hiervoor. Voor degenen onder jullie die wel eens in het buitenland stage hebben gelopen, of gesolliciteerd hebben voor een functie in het buitenland, zal dit een bekende manier van solliciteren zijn.

De grootste vraag is misschien wel: hoe zorg je er als bedrijf voor dat de sollicitant kan proeven van de werksfeer? En kun je die klik met iemand ook voelen als je sollicitatie verloopt via schermen? Met de volgende do’s en don’ts ga jij dat sollicitatiegesprek rocken!

Do - Test je technologie

Er is natuurlijk niets lulliger dan dat bij aanvang van je gesprek blijkt dat je geluid het niet doet, de app moet worden geüpdatet of je internet blijkt niet snel genoeg te werken in de ruimte waar je zit. Test dit ruim van te voren even met iemand uit je omgeving. Dit kun je het beste doen door diegene even te bellen via het desbetreffende programma.

Don’t – Je profielfoto is er een van uitgaan

Of misschien van jou in je bikini/zwembroek aan zee. Dit is het eerste wat de persoon die jou belt voor de sollicitatie ziet. Zorg dus dat je profiel foto een professionele is en niet een waar je dronken of half naakt op staat. Je eerste indruk is heel belangrijk en die wil je niet al verpesten voordat je gesprek überhaupt is begonnen…toch?

Wil jij jouw backoffice uitbesteden?

Bij Anderz gáán we voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven. Dat moet je … voelen.

Do – Check je omgeving

Ja dat is iets waar je je natuurlijk niet druk over hoeft te maken als je op locatie bij een bedrijf gaat solliciteren. Maar nu je dit vanuit huis doet is het wel van belang. Zie je geen was in beeld? Of die poster van die band of hunk waar je zusje fan van is? Het beste kun je kiezen voor een neutrale achtergrond, zonder spullen in beeld. Dan loop je ook geen kans dat er objecten in beeld zijn die je misschien liever niet aan je (potentiële) aanstaande werkgever had laten zien.

Don’t – Je joggingsbroek aanhouden onder je outfit

Ja we maken ons er allemaal schuldig aan: die joggingsbroek of sportlegging lijkt inmiddels te zijn versmolten met ons onderstel. En de keren dat we een normale broek hebben aangehad is veel minder dan voorgaande jaren. Daar is ook niks mis mee natuurlijk, maar tijdens een sollicitatiegesprek wil je niet in verlegenheid worden gebracht. Stel je moet opstaan om een pen of iets anders te pakken tijdens je gesprek… dan maak je vast niet een hele goede indruk op je gesprekspartner. Zorg dus dat je je kleed alsof je kleed voor de functie of het gesprek zoals je in de normale situatie ook zou doen.

Do – Oogcontact met de camera

Je bent wellicht geen professioneel vlogger en vind het dus misschien ongemakkelijk om recht de camera in te kijken. Maar als jij gedurende het hele gesprek alleen maar naar je scherm zit te kijken, is de kans aanwezig dat je verlegen overkomt. Terwijl je dit misschien helemaal niet bent! Verman je dus en kijk recht die camera in. Zo lijkt het voor degene aan de andere kant alsof je oogcontact maakt. En dan is de gewenste klik (en dus misschien die baan) misschien wel dichterbij dan je had verwacht!

Bonustip: Rond ook je gesprek goed af zoals je dit ook zou doen als je tegenover iemand zou zitten. Maak een korte samenvatting van het gesprek en de belangrijkste punten die besproken zijn. En vergeet je gesprekspartner achteraf niet te bedanken voor het gesprek. Grote kans het voor hem of haar net zo onwennig was als voor jou.

Vond je dit bericht leuk en wil je meer lezen? Check dan deze of deze!

Samen zetten wij kwaliteit op 1

Bij Anderz for Flex staat kwaliteit bovenaan. Daarom zetten wij graag nét dat stapje extra voor onze klanten. Wij staan graag voor je klaar met:

  • De beste inhoudelijke kennis
  • Een dagdeel per maand aanwezigheid op jouw locatie
  • Deskundig advies wanneer jij dat nodig hebt