De aangekondigde Wet Toelating Toetsingsorganisatie Arbeidsmarkt (WTTA) houdt de flexwerkbranche al enige tijd in haar greep. Het aangekondigde toelatingsstelsel vraagt veel van de uitzendbureaus en detacheerders. Omdat de overheid de bijbehorende uitvoeringstoets niet op korte termijn kan uitvoeren, is de wet echter weer uitgesteld.
Marcel Reijmers, adviseur in de flexwerkbranche en directeur van FlexKnowledge, over de WTTA en de stappen die je te zetten hebt in voorbereiding op de nieuwe regels.
Voorbereiding op de nieuwe regelgeving
“De WTTA heeft een enorme impact op de branche. Het pakket aan nieuwe regels vraagt veel van uitzendbureaus en detacheerders. Het roept frustratie in de branche op dat we nu al tijden bezig zijn met een wet die op een onduidelijk moment gaat komen en waarvan de inhoud nog steeds niet vaststaat,” begint Marcel.
“Toch is het nog steeds verstandig om aan de bak te gaan en te zorgen dat je klaar staat wanneer de wet eenmaal in werking treedt. Zeker als je nu nog niet NEN gecertificeerd bent heeft het uitstel voordeel, want je hebt meer tijd om het goed te regelen. Ook heeft een aantal bedrijven voordeel bij de gestelde 4 jaar dat je in bedrijf moet zijn om een verplichte borgstelling van 100.000 euro te ontlopen. De tijd tikt immers gewoon door.”
Het nut van de nieuwe WTTA
“Het doel van de WTTA is malafide praktijken tegen te gaan en werknemers beter te beschermen – wat uiteraard een goede doelstelling is. De vraag is wel of dat op deze manier lukt. Bonafide bedrijven blijven al verre van de praktijken die de wet wil bestrijden. Maar malafide bedrijven maken simpelweg een risicoberekening, waarin ze rekening houden met boetes. Een nieuwe wetgeving zal hen voorlopig niet stoppen. Daarvoor worden de sancties waarschijnlijk niet hoog genoeg. Recent zagen we al iets vergelijkbaars met het tewerkstellen van illegalen: de extra (loon)kosten werden afgezet tegen de boete en dat laatste was een stuk goedkoper.”
Ook stelt Marcel de vraag of deze wet nodig is om een veiligere branche te garanderen. “Feitelijk zijn er al voldoende regels om de branche te verbeteren. Ze worden alleen niet gehandhaafd.”
Gevolgen van het uitstel
“Goedwillende uitzendbureaus die de huidige wetgeving naleven, bewegen mee met de nieuwe regels. Zij hebben er vaak een hele kluif aan om te voldoen aan alle eisen en het uitstel geeft meer tijd om dat te doen.
Voor de malafide partijen is het een ander verhaal. Zij doen niets en gebruiken deze extra tijd om hun praktijken voort te zetten. Dat brengt eerlijke concurrentie in gevaar en stelt welwillende uitzendbureaus in de tussentijd voor onnodige uitdagingen.”
Extra administratieve lasten door de WTTA
“Drie punten vragen extra aandacht in de nieuwe regelgeving. In de basis gaat het om regels die al bestaan, maar niet altijd worden nageleefd," licht Marcel toe. “In de WTTA brengen ze nu extra administratieve lasten met zich mee.
De doorgeleidingsplicht vereist dat informatie over arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden bij de klant aantoonbaar wordt doorgeleid naar de uitzendkracht. Daarnaast moeten uitzendbureaus nauwkeurig de gewerkte uren én de niet doorbetaalde pauzes gaan registreren. En tot slot moet de inlenersbeloning aantoonbaar door de opdrachtgever worden verstrekt. Een hele klus om dat allemaal goed te administreren.”
Certificering behalen of uitbesteden?
“De straks verplichte certificering is absoluut waardevol en nodig voor de branche. Dat is hij nu al. Wanneer je nu nog niet NEN gecertificeerd bent, is dit het moment om daarmee aan de slag te gaan.
Echter, dit is ook het moment waarop je je af kunt vragen: moet ik zelf wel juridisch werkgever blijven (en dus straks aan álle regels voldoen) of ga ik dat uitbesteden aan een specialist en focus ik me op mijn eigen kracht: het leggen van contacten en het zoeken van de juiste mensen voor de juiste functie en organisatie. Alles wat er ná een succesvolle plaatsing gebeurt is een vak apart, dat je ook kunt uitbesteden. Dan kun jij doen waar jij goed in bent en kun je de verantwoordelijkheid van de verplichte certificering en de administratieve lasten van het werkgeverschap aan een ander laten.
Deze afweging is er een waarmee wij dagelijks te maken hebben bij FlexKnowledge. Partijen laten zich nu toetsen door een certificerende instelling, zoals Cicero of Normec-VRO en schrikken van het rapport en alle verbeterpunten die daaruit komen. Wij geven op basis van dat rapport een eerlijk advies over waar je staat: of je hebt iemand nodig die je enige tijd hierbij ondersteunt op kantoor, of wij geven je sturing en dan kun je het vervolgens zelf, of je bent beter af om dit stuk voortaan uit te besteden.”
Advies en ondersteuning in aanloop op de WTTA
Kun je vakkundig advies of hulp gebruiken? FlexKnowledge kan je bijstaan in het certificeringsproces of je helpen voldoen aan andere regels van de WTTA. Marcel: “Wij staan klaar met een eerlijk advies en deskundige begeleiding. We helpen om de complexiteit van de nieuwe regelgeving te doorgronden en je voor te bereiden op de toekomst."
Ga naar de website of neem contact op met FlexKnowledge!
Detacheren om je te focussen op je business
Wanneer je tot de conclusie komt dat je bepaalde werkzaamheden beter kunt uitbesteden om je voortaan geheel te richten op jouw core business, kun je terecht bij Anderz. Anderz is gecertificeerd en voldoet nu en in de toekomst aan alle kwaliteitsnormen die het toelatingsstelsel vraagt van uitleners. Door werkzaamheden uit te besteden hoef je helemaal geen tijd of kosten te steken in lastige regels en audits.
Anderz staat je graag bij met:
- Verlonen op uitzendbasis
- Met een uitzendovereenkomst werkt de medewerker voor jou, maar staat hij bij ons op de loonlijst. Samen zorgen we ervoor dat de juiste mensen worden geworven.
- Salarisadministratie
- Jij hebt geen omkijken naar een goede, complete en overzichtelijke salarisadministratie en bent daarnaast verzekerd van een flinke portie advies en ondersteuning op HR-gebied.