De WTTA: natuurlijk wordt er flink op gemopperd. Al die extra regels, al dat gedoe, al dat werk: daar hebben we toch allemaal geen tijd voor? En wat duurt het straks belachelijk lang voor al die nieuwe regels gecontroleerd zijn door de inspectie-instelling, een audit gaat wel 3 dagen duren! Bovendien: het is toch helemaal niet nodig als je je gewoon aan de regels houdt? Dat klopt. Als je je gewoon aan de regels houdt niet.
Helaas is al jaren niet alles rozengeur en maneschijn in de uitzendbranche en flexmarkt. De afgelopen jaren zijn er steeds meer malafide partijen actief geworden in de branche. Beunhazen, die niet het belang van de werknemer maar hun eigen portemonnee vooropstellen. Deze bedrijven nemen het vaak niet zo nauw met de regels. Werknemers worden onderbetaald, hebben geen goede verzekeringen en soms wordt er zelfs helemaal geen sociale premie afgedragen.
Dit soort praktijken schaadt niet alleen de betrokken werknemers, maar ook de bedrijven die wel netjes werken. Zij moeten immers concurreren met partijen die de regels aan hun laars lappen en zo de kosten drukken.
De WTTA zorgt ervoor dat dit soort praktijken straks tot het verleden behoort. Uitzendbureaus en detacheerders moeten zich met de WTTA verplicht certificeren om hun diensten nog te mogen aanbieden. En ja, dat is best een klus. De extra administratie baart vele detacheerders wel serieuze kopzorgen. En dan is er nog de borgstelling van maar liefst 100.000 euro die startende uitzendbureaus boven het hoofd hangt.
Maar maakt dat het een slechte ontwikkeling? Nee, volgens mij niet. We gaan hier uiteindelijk allemaal de vruchten van plukken.