Subnavigatie

Vijf tips voor goede vacatureteksten

6 november 2019

Het is een gekkenhuis op de arbeidsmarkt. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst wél wordt gelezen? We delen vijf tips met je.

#1 Besef dat je tekst wordt gescand

Of het nu gaat om een krantenartikel, blog of vacaturetekst: iedere tekst wordt gescand. Zorg er daarom voor dat je de lezer binnen enkele seconden overhaalt er goed voor te gaan zitten. Maak het interessant, relevant en gebruik pakkende titels in je stuk. Je verplaatsen in de lezer is daarbij essentieel. Welke vragen komen er bij die lezer in de eerste seconden naar boven? Denk daarover na en zorg dat je ze beantwoordt.

#2 Kickass eerste zin

Never a second change for a first impression. Dat geldt ook voor je vacaturetekst. Zorg ervoor dat je direct de aandacht hebt. Dat doe je door een pakkende introductie. Die introductie begin je niet met Wegens uitbreiding van ons team zijn we op zoek naar. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Hoe gaaf zou het zijn als jij elke dag…
  • Sta eens een moment stil bij…
  • Terwijl je deze tekst leest…
  • Het zal je maar gebeuren…

#3 Actief en kort

De meest voorkomende fout in alle teksten: passief taalgebruik. Als je eenmaal doorhebt hoe je van passief naar actief gaat, is dat een zegen voor je stukjes proza. Een voorbeeld: Bij ons worden medewerkers altijd op de eerste plaats gezet. Het woordje ‘worden’ maakt er een passieve zin van. Wij zetten medewerkers op de eerste plaats; klinkt veel beter.

Snel je tekst scannen op passieve zinnen? Zoek in Word naar ‘worden’ of ‘zijn’ en je hebt ze zo te pakken.

Nog een voorbeeld: De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het verbeteren van onze processen. Maak daar eens van: De afgelopen jaren werkten we aan het verbeteren van onze processen. Dat is al een stuk beter, vind je niet? Maar het kan nog beter: De afgelopen jaren verbeterden we onze processen. Heerlijk!

#4 Geen puistwoorden

Aan de hand van, desalniettemin, met betrekking tot, door middel van, reeds, indien en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Van die woorden die je pratend ook niet gebruikt. We noemen ze puistwoorden. Laat ze in je tekst en al etterend verpesten ze de hele boel. Dus knijp ze uit en weg ermee! Zeg liever: met (aan de hand van), toch (desalniettemin), over (met betrekking tot), door (door middel van), al (reeds), als (indien).

#5 En alles wat eigenlijk meer dan logisch is

Als laatste tip bundelen we tips die in onze ogen meer dan logisch zijn, maar waarvan we toch zien dat bedrijven vaak de plank misslaan. Je weet wel, van die basisregeltjes die iedereen weet, maar niet iedereen toepast.

  • Zorg voor een duidelijke opbouw
  • Hou het kort
  • Weg met formele taal of jargon
  • Zorg dat je vacature online vindbaar is
  • Vergeet de praktische informatie niet (contactinfo, sluitingsdatum, etc.)
Terug naar overzicht