Subnavigatie

Werkkostenregeling vanaf 2020 verhoogd

12 februari 2019

Goed nieuws voor de Nederlandse bedrijven. Vanaf 1 januari 2020 wordt de werkkostenregeling verhoogd. Tot op heden mogen werkgevers 1,2% van het totale fiscale loon onbelast vergoeden of verstrekken. Ook wel de vrije ruimte genoemd. Bovenop de vrije ruimte kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen geven die zijn vrijgesteld. Hierbij valt te denken aan reiskosten, telefoon of opleidingskosten.

Het percentage van de vrije ruimte wordt in 2020 verhoogd naar 1,7%. Vooral midden- en kleinbedrijven (mkb) hebben hier voordeel aan. Het verhoogde percentage geldt voor de eerste 400.000 euro van het totale fiscale loon. Voor het bedrag boven de 400.000 euro blijft het percentage van 1,2% gelden.

Naast de verhoging van de vrije ruimte, wordt de vergoeding die de werkgever aan de werknemer geeft voor het aanvragen van een VOG (verklaring omtrent gedrag) voortaan toegevoegd aan de lijst van vrijstellingen. Hiermee komt de vergoeding van de VOG niet meer ten laste van de vrije ruimte.

De verruiming van de vrije ruimte is een uitwerking van de 100 miljoen euro die vorig jaar augustus door het kabinet beschikbaar is gesteld voor lagere lasten op arbeid voor het mkb.

Terug naar overzicht