Nieuwsbrief juni 2023


Cao wijzigingen per 1 juli

In de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten kunnen we rekenen op een aantal wijzigingen. Dat gaat over de arbeidsongeschiktheid, uitzendbeding & einde opdracht, inlenersbeloning, rechtspositie inschaling en periodieken. We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Je leest alles over wijzigingen in de ABU/NBBU cao's, de StiPP pensioenregeling en hoe we ervoor staan met de aankomende verplichte certificering voor uitzenders en detacheerders.

Arbeidsongeschiktheid 
In de CAO voor Uitzendkrachten is opgenomen dat de uitzendovereenkomst met uitzendbeding niet automatisch eindigt bij ziekte, maar in principe doorloopt tot de overeengekomen einddatum. Onze intermediairs ontvangen een bericht, waarin we uitleggen hoe we hiermee om zullen gaan. 

Uitzendbeding en einde opdracht
Het uitzendbeding kan buiten de arbeidsongeschiktheid hetzelfde gebruikt worden. Maar dan moet de opdrachtgever wel de intrekking vastleggen. We vragen onze intermediairs dit per medewerker  per brief of mail  aan ons door te geven. 
 
Inlenersbeloning
De inlenersbeloning wordt per 1 juli 2023 verder uitgebreid met de volgende elementen:
  • Toeslagen: de uitzendkracht heeft recht op alle toeslagen.
  • ​Kostenvergoedingen: de uitzendkracht heeft recht op alle kostenvergoedingen ongeacht of deze vrij zijn van loonheffing. Premies kunnen worden uitgekeerd volgens de geldende fiscale wetgeving. 
Rechtspositie
Vanaf 1 juli 2023 moeten alle opvolgende uitzendovereenkomsten (met en zonder uitzendbeding) bij dezelfde opdrachtgever voor minimaal 4 weken worden aangegaan. 
 
Inschaling
Bij inschaling van de uitzendkracht moet je rekening houden met de relevante werkervaring. Dus ook als de opdrachtgever bij de inschaling van het eigen personeel geen rekening houdt met de voor de functie relevante werkervaring, dan nog mag de uitzendkracht met relevante werkervaring niet worden ingeschaald in de laagste trede van de functieschaal. De uitzendonderneming moet dan in overleg met de uitzendkracht en de opdrachtgever vaststellen welke inschaling en trede in de schaal past bij de uitzendkracht. 
Ook is het zo dat bij terugkeer (in nagenoeg dezelfde functie) bij de opdrachtgever of bij een opdrachtgever binnen hetzelfde cao-gebied, de uitzendkracht minstens moeten worden ingeschaald zoals de eerdere inschaling. Ook heeft de uitzendkracht recht op tredeverhoging, wanneer de onderbreking niet langer dan 9 maanden is, 
 
Periodieken
Periodieke verhogingen worden toegekend op dezelfde wijze als bij de opdrachtgever. Als het toekennen van een periodieke verhoging bij de opdrachtgever afhankelijk is van de beoordeling van de uitzendkracht, dan geldt het volgende:
  • De uitzendkracht krijgt altijd een periodieke verhoging toegekend, behalve als de uitzendonderneming kan aantonen dat de uitzendkracht een negatieve beoordeling conform de regels en procedures bij de opdrachtgever heeft gekregen. ​
  • Wanneer er geen of niet tijdig een beoordeling heeft plaatsgevonden, dan krijgt de uitzendkracht een periodieke verhoging die aantoonbaar het meest gangbaar is bij de opdrachtgever.
  • De uitzendkracht mag geen periodiek mislopen doordat hij steeds van opdrachtgever wisselt. Wanneer dat het geval is, geldt dat de uitzendonderneming bij elke volgende terbeschikkingstelling voor het toekennen van een periodiek ook rekening houdt met de opgedane relevante werkervaring bij vorige opdrachtgevers in (nagenoeg) dezelfde functie.
StiPP pensioen

Pensioenregeling 2023

Onlangs zijn er twee amendementen aangenomen die op korte termijn gevolgen hebben voor de uitzendsector.

De eerste is een wijziging in de wachttijd. Per 1 juli 2023 wordt deze afgeschaft. In de wet blijft een drempelperiode mogelijk waarbij de werknemer na 8 gewerkte weken met terugwerkende kracht vanaf dag 1 pensioen opbouwt. De Cao-partijen in de uitzendsector zijn tot de conclusie gekomen geen drempelperiode in te voeren wegens de complexe uitvoering. 

Het tweede onderdeel gaat over de toetredingsleeftijd, vastgelegd in de Pensioenwet. Vanaf 1 januari 2024 wordt de startleeftijd voor pensioenopbouw 18 jaar. Nu is dat nog 21 jaar.

 

Verplichte certificering

Verplichte certificering vanaf 1 januari 2025 voor uitzenders en detacheerders. Dat was de bedoeling. Maar de wet die dat regelt, loopt vertraging op.

Minister Van Gennip komt na de zomer namelijk pas met een aangepast wetsvoorstel. Zodra de wetswijziging is doorgevoerd, mogen inleners uitsluitend zaken doen met uitzendbureaus die gecertificeerd zijn. Wat betekent dit voor jou? Helemaal niets, wanneer Anderz juridisch werkgever is. Doen wij alleen jouw salarisadministratie, dan moet je wel zelf gecertificeerd zijn. Hier kunnen wij je uiteraard in begeleiden.

Gratis e-learning: Het nieuwe werven en selecteren

Het hoofddoel van de e-learning is dat Nederlandse werkgevers hun werving en selectie zó gaan inrichten dat iedereen gelijke kansen krijgt. De e-learning reikt interactieve tools aan die kunnen helpen bij het op papier zetten van een werkwijze voor objectief werven en selecteren.

Backoffice uitbesteden?


We gáán voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven.
Dat moet je … voelen.

Neem contact met ons op
Icon

Nieuwsbrief


Op zoek naar de meest actuele informatie, recent nieuws en inspiratie over de flexbranche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Met exclusieve interviews en waardevolle tips. Daarmee werken we samen met jou aan een stevige arbeidsmarkt.

Schrijf je vandaag nog in