Ziek, zwak en misselijk?

Verzuim is voor veel uitzendondernemers een risico en een kostenpost. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je uitzendkracht plotseling langdurig ziek wordt? We doken in de duistere wereld van het ziekteverzuim om jullie hier meer over te vertellen.

Aan ziek zijn kun je natuurlijk weinig doen, maar hoe zit het nu met ziekteverzuim als je uitzendondernemer bent? Verzuim is voor veel uitzendondernemers een risico en een kostenpost. Maar wat gebeurt er  als je uitzendkracht plotseling langdurig ziek wordt? Welke rechten heb je als uitzendondernemer? En maakt de fase waar je uitzendkracht in zit (NBBU 1, 2 of 3) uit voor de regeling? 

Laten we allereerst beginnen met de contractvorm. Het maakt namelijk uit of je medewerker een contract heeft mét uitzendbeding of zónder. Er zijn dus twee scenario’s.

Scenario 1

In het eerste geval heeft je uitzendkracht een contract mét een uitzendbeding. Dit houdt in dat de arbeidsovereenkomst direct komt te vervallen als zij zich ziekmelden. Na 1 of 2 wachtdagen hebben ze wel recht op een ziektewetuitkering. 

Wil jij jouw backoffice uitbesteden?

Bij Anderz gáán we voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven. Dat moet je … voelen.

Scenario 2

Het tweede scenario is dat je uitzendkracht een contract heeft zónder uitzendbeding, zij hebben vanaf hun tweede ziektedag recht op doorbetaling van het loon. In beide gevallen neem je de ziekmelding aan en meld je deze bij het UWV.

Vervolgens wil je weten hoelang je in het ergste geval het loon van je flexkracht moet doorbetalen. (we spelen even advocaat van de duivel) De Wet Verlenging Loondoorbetalingsverplichting bij Ziekte verplicht jou als werkgever om het loon 104 weken lang door te betalen. De weken tellen door als de werknemer zich beter meldt en binnen vier weken toch weer ziek wordt. 

Het eerste jaar heeft de medewerker recht op 90% ziektegeld, en in het tweede jaar is dat 80%. Nu zijn werkgevers vaak een beetje nieuwsgierige aagjes, zoals je misschien zelf ook bent. Maar wist je dat je niet mag vragen aan je werknemer wat er mankeert? Dit komt door de AVG. De gegevens die je wel mag vragen zijn de volgende:

  • Het telefoonnummer waarop de werknemer te bereiken is
  • Hoe lang hij of zij denkt ziek te zijn
  • Wat de lopende afspraken en werk zijn
  • Of de ziekte te maken heeft met een bedrijfsongeval. Let op! Je mag niet vragen of de ziekmelding te maken heeft met een andere gebeurtenis op werk. 

Weer beter

Als je flexkracht zich weer beter meldt moet je dit weer melden bij het UWV. Verder moet je ervoor zorgen dat de flexkracht kan re-integreren. Dat kan inhouden dat hij of zij tijdelijk een andere functie die minder belastend is kan bekleden bijvoorbeeld.  De flexkracht wordt wel geacht mee te werken aan de re-integratie en zijn of haar herstel niet te belemmeren. Mochten jullie er samen niet uitkomen? Dan kun je een deskundigenoordeel vragen bij het UWV. Het doel hiervan is om samen toch tot een re-integratietraject te komen. 

ERD

En wat nu als je Eigenrisicodrager Ziektewet (ERD) bent? Het kan natuurlijk zijn dat je hiervoor gekozen hebt. Als dit het geval is dan ben jij als werkgever degene die de uitbetaling van de flexkracht voor je rekening mag nemen. Wel betaal je geen of een lagere premie voor de ziektewet. Je begeleid zelf het verzuimproces én de re-integratietraject. 

Een hoop haken en ogen zitten er aan ziekteverzuim. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over ziekte en verzuim dan beantwoorden we graag je vragen! Wat vond jij het meest verrassende aspect aan verzuim? Laat het ons weten in de comments! 

Samen zetten wij kwaliteit op 1

Bij Anderz for Flex staat kwaliteit bovenaan. Daarom zetten wij graag nét dat stapje extra voor onze klanten. Wij staan graag voor je klaar met:

  • De beste inhoudelijke kennis
  • Een dagdeel per maand aanwezigheid op jouw locatie
  • Deskundig advies wanneer jij dat nodig hebt