Subnavigatie

Het StiPP pensioen: de ins & outs!

6 januari 2021

In onze branche hebben de meesten van jullie wel gehoord van het StiPP pensioen. StiPP staat voor: Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten. En zij voeren in de flexbranche de pensioenregelingen uit. Maar wanneer heb je daar dan recht op? En hoe werkt het precies? We leggen het je uit in deze blog!

Het zit zo: de eerste 26 weken dat een flexkracht werkt bouwen zij nog geen pensioen op. Heeft een flexkracht die 26 weken bereikt en dus gewerkt? Dan heeft hij of zij recht op de StiPP Basisregeling. Basis? Is er nog een hogere trede dan? Vraag jij je nu wellicht terecht af. Die is er zeker! Als een flexkracht namelijk het dubbele van die 26 weken heeft gewerkt, oftewel 52 weken, dan heeft hij of zij recht op de StiPP Plusregeling. Maar wat is nu het verschil?

StiPP Basis

De basisregeling gaat dus na 26 gewerkte weken van start. In de basisregeling wordt er elke maand geld (4,2%) op je beleggingsrekening gestort. Dit wordt volledig door je werkgever betaald. StiPP belegt dit vervolgens voor je. Het ingelegde geld en het resultaat van de belegging vormen samen het pensioenkapitaal voor de flexkracht. In de basisregeling heb je geen recht op pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid.

StiPP Plus

De plusregeling gaat na 52 gewerkte weken van start. Ook bij de plusregeling wordt er maandelijks geld op je beleggingsregeling gestort. Het percentage wordt berekend op basis van je leeftijd. Hier staat een tabel voor op de site van StiPP. In de plusregeling bouw je meer pensioen op én hebben naast gehuwden en mensen met een geregistreerd partnerschap ook samenwonenden recht op het partnerpensioen. De plusregeling wordt deels door je werkgever, en deels door jou zelf betaald. Ook blijf je in de plusregeling pensioen opbouwen als je in deze fase arbeidsongeschikt wordt.

En als je voor die 26 weken stopt met je baan?

Dan krijg je te maken met een bijzondere situatie. In de cao voor uitzendkrachten, de NBBU of ABU is geen onderbrekingsperiode opgenomen. En omdat deze niet in de cao is opgenomen betekent dat voor de flexkracht dat de gewerkte weken tot in de oneindigheid blijven staan. Dus heb jij 11 van de 26 weken gewerkt? Dan tellen deze bij je volgende flexbaan gewoon mee!

Het lastige is dat dit nergens te controleren is, ook niet via StiPP zelf, dus zou een opname in de uitzend cao’s hier een uitkomst kunnen bieden.

We hopen je van nuttige informatie te hebben voorzien rondom het StiPP pensioen, wist jij de verschillen tussen basis en plus?

Meer lezen? Probeer dan deze of deze!

Terug naar overzicht