Subnavigatie

Komen de muren op je af?

20 oktober 2020

Het is inmiddels oktober 2020 en het advies van het RIVM is al maanden hetzelfde, en sinds een maand zelfs weer de norm: werk zoveel mogelijk thuis. Maar hoe langer deze situatie duurt, hoe moeilijker het thuiswerken voor sommige van ons wordt. Want hoewel het thuis een hoop voordelen heeft, is er ook een hoop afleiding. Even een wasje draaien, serietje aan tijdens de lunch en even een stukje met de hond wandelen voor wat frisse lucht. Het zijn allemaal dingen die er toch stiekem insluipen tijdens het thuiswerken. En wat dacht je van langer doorwerken? Privé en werk beginnen wel erg in elkaar over te lopen voor een deel van ons. En wat voor de een goed werkt, doet dat voor een ander totaal niet.

Inmiddels zitten sommige werknemers al meer dan een half jaar thuis. En dat brengt voor de één de nodige struggles met zich mee, waar een ander zich thuis als een vis in het water voelt. Uit het werkplezier onderzoek 2020 van Tempo Team bleek dat werknemers de volgende 6 aspecten het hoogst op hun lijstje hebben staan als ze mogen aangeven waaruit zij het meeste plezier halen:

 1. Inhoud van het werk
 2. Goede balans tussen werk en privé
 3. Waardering en/of erkenning krijgen voor werk
 4. Het hebben van een fijne werkplek
 5. Plezier en lachen op de werkvloer
 6. En het ‘teamgevoel’ vinden ze belangrijk

En als ik dit lijstje zo doorlees dan kan ik niet anders zeggen dan dat ik me in deze punten helemaal kan vinden. Aan deze punten wordt wat mij betreft zeker voldaan bij ons. In dit onderzoek onderzochten ze ook het stukje ‘thuiswerken’. Zeker anno 2020 kunnen we daar niet meer omheen, het is onderdeel van ons leven geworden en zal ook na Corona niet meer verdwijnen. Maar draagt het thuiswerken bij aan ons werkplezier, of juist niet?

Uit de resultaten bleek dat thuiswerken ervoor zorgt dat men minder werkstress ervaart bij wel 61% van de ondervraagden. Dat is natuurlijk positief, en komt voort uit dat men zich niet op zijn/haar vingers gekeken voelt. De respondenten gaven aan graag thuis te werken, maar de respondenten die hun werk een 8 of hoger gaven, werken juist liever wel op de zaak. Ook 45-plussers ervaren het thuiswerken als minder positief en bleek dat managers het minst graag thuiswerken. Een groep die het thuiswerken wel als fijn ervaren is de leeftijdscategorie van 26 - 35 jaar.

Daarnaast kwamen uit dit onderzoek vijf wensen die werknemers hebben voor hun kantooromgeving, en die jij dus thuis kunt proberen toe te passen. Zodat je vanuit huis toch een beetje voldoet aan die ideale werkplek!  

 1. Een aparte eigen ruimte, waarvan je de deur kunt sluiten
 2. Een groene omgeving
 3. Veel natuurlijk licht
 4. Zo min mogelijk omgevingsgeluid
 5. Koffie of lunch momenten met collega's

Oké dat laatste punt is natuurlijk nu met thuiswerken en Corona in fysieke vorm een beetje lastig. Wat je wel kunt doen is een leuke zoom-lunch (leuk nieuw Van Dale woord 2020?) of een gezamelijk koffiemomentje via zoom wat ook heel gezellig kan zijn! Belangrijk is dat je waakzaam bent voor eenzaamheid en depressieve gevoelens tijdens deze lange en vreemde periode thuis. Zorg dat je gewoon ontbijt en je klaarmaakt voor je aan de slag gaat, loop in je lunchpauze even een rondje buiten en zet tijdens het werken een lekker muziekje aan. Probeer er met je collega’s het beste van te maken op afstand en volgens de regels. Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we straks weer écht kunnen samenwerken!

Terug naar overzicht