Subnavigatie

Zijn flexkrachten binnen je organisatie in deze tijd een toevoeging of een valkuil?

3 september 2020

Veelal lezen we dat veel flexkrachten momenteel minder goed aan werk komen. Het CBS plaatste onlangs de cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar waaruit dit voor een aantal branches duidelijk zo bleek te zijn. Om het even aan te halen: er waren in het tweede kwartaal van dit jaar al 119.000 flexbanen minder dan in het eerste kwartaal van 2020. De banen waarover het ging waren voornamelijk de horeca, de verkoop, het besturen van voertuigen, administratief medewerkers en in de schoonmaak/keuken.

Maar is dat dan ook overal zo wilden wij graag weten. Uit een analyse van vacaturesite Indeed blijkt onlangs dat er in een aantal sectoren dit jaar juist méér vacatures waren voor seizoensarbeid. Wij kunnen ons voorstellen dat juist nu seizoensarbeid een veiligere optie is voor veel werkgevers. Want niemand weet of de tweede golf gaat doorzetten en wat voor effecten dit gaat hebben op werkgebied. Dus arbeidscontracten voor een korte periode zijn een veilige oplossing om aan de ene kant tóch voldoende personeel te hebben in drukke periodes, en aan de andere kant niet het risico te lopen dat je personeel nog maanden moet doorbetalen als de tweede (of derde) Coronagolf doorzet en het werk (en geldstroom) abrupt stopt. Zoals Flexnieuws zo mooi zei over de horeca: ‘’horecaondernemers weten simpelweg niet hoelang de tap blijf stromen’’. Wat letterlijk en figuurlijk het geval is momenteel.

Welke vakantiebanen hebben dan een groei laten zien ten opzichte van 2019 vraag je je dan misschien af? We zetten ze voor je op een rijtje:

  1. Huishoudelijk medewerker            +6%
  2. Schoonmaker                                   +4%
  3. Verkoper                                           +4%
  4. Horecamedewerker                        +4%
  5. Thuishulp                                           +3%                                                   

Een verrassende twist dit jaar is dat de populairste vakantiebaan schoonmaken is. Wij bij Anderz denken dat het er iets mee te maken heeft dat de kans op een baan in de schoonmaak groter is dit jaar dan in voorgaande jaren. Werkzoekenden in alle leeftijden verspreiden hun kansen op een (tijdelijke)baan over de verschillende branches waar momenteel werk te vinden is. En dat is heel slim natuurlijk want door je kansen te spreiden heb je meer kans op succes! En door deze kansen spreiding is de interesse in verkoopbanen en banen in huishoudelijk werk ten opzichte van vorig jaar toegenomen.            

Een ‘flexibele schil’, slim of niet?

Dat er vakantiebanen en er ook geïnteresseerden zijn is natuurlijk mooi. Maar een schil van flexwerkers in je bedrijf, wat voor voordelen heeft dat nu? Ten eerste kun je als bedrijf met een flexibele schil onverwachte ziekte of verlof van vaste werknemers opvangen of eventuele drukte pieken in het werk. Heb je als onderneming een project waar bepaalde expertise bij nodig is? Dan kun je deze tijdelijk inhuren! Of misschien heb je voor een korte periode (bv. een project) meer mensen nodig. Flexwerkers zijn gewend om op verschillende plekken te werken en zich snel aan te passen aan het bedrijf en de locatie waar ze terecht komen. Dit heeft als verdere voordelen dat de inwerktermijn waarschijnlijk kort is en ze snel aan de slag kunnen met resultaat boeken voor je bedrijf. En als laatste, in situaties zoals waar de wereld zich nu bevindt: de Coronacrisis of een andere economische tegenslag, kun je deze makkelijker opvangen en loopt je onderneming minder risico. Waar ondernemingen die dit hebben momenteel de vruchten van plukken.

Welke voordelen heeft de flexwerker?

Nu zijn er naast voordelen voor de onderneming, ook voordelen voor de flexwerker. Zij hebben vaak dankzij hun flexibele dienstverband een groot netwerk, leren steeds nieuwe dingen bij diverse bedrijven, doen nieuwe ervaringen op en hebben zo meer kans op nieuwe mooie ‘job opportunities’ die vaste werknemers minder snel zullen krijgen.

Win-win voor beide partijen dus!

Bronnen: Indeed, Flexnieuws, Brunel

Terug naar overzicht