Loondoorbetaling
-
De medewerker is ziek (isolatie). Welke regels gelden voor de loondoorbetaling?
Hiervoor gelden de normale regels bij ziekte. De medewerker meldt zich voor 09:30 uur ziek bij Anderz. De ziekmelding wordt verwerkt. Naar aanleiding van de ziekmelding wordt er contact opgenomen met de medewerker. Bij een geldige ziekmelding ontvangt de medewerker een Ziektewetuitkering.
-
Opdrachtgever stuurt mensen naar huis maar niet op last van autoriteiten. Welke regels gelden voor de loondoorbetaling?
De uitzendovereenkomst eindigt van rechtswege, doordat de opdrachtgever de terbeschikkingstelling beindigd.
-
De medewerker moet in quarantaine op last van een autoriteit (niet ziek). Welke regels gelden voor de loondoorbetaling? *Of de medewerker ziek is komt ter beoordeling van een (bedrijfs)arts.
De uitzendovereenkomst eindigt van rechtswege doordat de werknemer niet kan werken.
-
Medewerker besluit zelf om thuis te blijven, dus niet op last van de overheid of na toestemming werkgever. Welke regels gelden voor de loondoorbetaling?
De uitzendovereenkomst eindigt van rechtswege doordat de uitzendkracht niet kan/wil werken.
-
Medewerker besluit zelf naar zijn land van herkomst te vertrekken, terwijl hij weet dat de grenzen dicht zijn, waarna hij niet meer zijn werkland kan bereiken om te werken. Welke regels gelden voor de loondoorbetaling?
De uitzendovereenkomst eindigt van rechtswege doordat de uitzendkracht niet kan/wil werken.
-
Een medewerker verbleef al in zijn thuisland, waarna op last van de autoriteiten de grenzen zijn gesloten, waardoor de medewerker zijn werkland niet meer kan bereiken om te werken.. Welke regels gelden voor de loondoorbetaling?
De uitzendovereenkomst eindigt van rechtswege doordat de uitzendkracht niet kan werken.
-
Op last van de overheid worden diverse bedrijven van opdrachtgevers gesloten waardoor de uitzendkrachten niet kunnen werken. Welke regels gelden voor de loondoorbetaling?
De uitzendovereenkomst eindigt omdat de terbeschikkingstelling door de inlener wordt beeindigd.
-
De scholen zijn gesloten op last van de autoriteiten waardoor de medewerker geen opvang heeft voor zijn/ haar kinderen en mede daarom niet kan werken. Welke regels gelden voor de loondoorbetaling?
Bij een uitzendovereenkomst met uitzendbeding kan een beroep gedaan worden op kort verzuimen. Zijn de reserveringen voor het kort verzuim niet toereikend, dan eindigt van rechtswege het contract, omdat de medewerker niet kan of wil werken.
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
-
Heeft Anderz zich aangemeld voor de NOW?
Anderz komt niet in aanmerking voor de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Onze flexkrachten in fase 1/2 vallen onder het UWV en hebben daarmee recht op een ww-uitkering, wanneer hun werk ophoudt in verband met Corona. Uiteraard moet hier wel aan de richtlijn voor de ww-uitkering worden voldaan. Voor flexkrachten in fase 3/4 is het uitbetalen van het loon afhankelijk van de contractuele afspraken.
-
Betaalt Anderz mijn loon door?
Omdat Anderz geen aanspraak kan maken op de NOW, kunnen wij je salaris helaas niet doorbetalen. Gelukkig hebben wij in Nederland een vangnet voor de flexkrachten waarvan het werk (gedeeltelijk) wegvalt. Hiervoor kan een ww-uitkering aangevraagd worden bij het UWV.
-
Hoe vraag ik een (gedeeltelijke) uitkering aan?
Stopt jouw werk of valt er een deel van je werk weg? Dan kan je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.Een WW-uitkering vraag je aan met je DigiD. Je logt dan in met de Digid-app of met sms-controle. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan op digid.nl. Wees op tijd want het kan 5 dagen duren voordat u uw DigiD ontvangt.
Vanaf 1 week voor je laatste werkdag kan je je WW-uitkering aanvragen. Dan hebben ze de salarisgegevens die nodig zijn voor de beslissing over je uitkering. Vraag een WW-uitkering tot uiterlijk 1 week na je laatste werkdag aan. Doe je dit later? Dan krijg je mogelijk tijdelijk een lagere uitkering.De eerste twee maanden ontvang je 75% van het WW-maandloon, vanaf de derde maand ontvang je 70% van het WW-maandloon.Meer informatie over het aanvragen van een WW-uitkering, de hoogte en berekening van de uitkering etc. vind je hier: https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/index.aspx
Toch nog vragen? Wij staan voor je klaar!
Dat kan zowel telefonisch 0318 83 02 00 als via de mail info@anderz.nl