Subnavigatie

BLOG I Het is weer tijd voor vakantiegeld! Maar hoe zit dat nu eigenlijk precies?

7 mei 2021

In mei leggen alle vogels een ei. Maar dat niet alleen… in de maand mei krijgen de meeste mensen ook hun vakantiegeld, de vakantiebijslag zoals het officieel heet. Maar weet jij eigenlijk waarom je dit moet betalen en hoe dit wordt berekend?

Iedere uitzendkracht heeft recht op de uitbetaling van vakantiebijslag volgens de NBBU. De regels voor deze toeslag zijn vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. De bijslag bedraagt 8,33% van het feitelijk loon. Maar waar betaal je die 8,33% nu precies over? Om het inzichtelijk te maken, hebben we dit voor je op een rijtje gezet. Komen ze:

  • Gewerkte dagen
  • Vakantiedagen
  • Feestdagen
  • Dagen waarop de arbeidskracht arbeidsongeschikt is
  • Compensatie uren
  • Uren waarover de uitzendkracht (bij het wegvallen van het werk) recht heeft op doorbetaling.

Vakantiebijslag betaal je dus niet over bonussen, een 13de maand, een winstuitkering of onkostenvergoedingen.

Leuk weetje: vakantiebijslag en vakantietoeslag zijn hetzelfde. Maar toch wordt de vakantiebijslag die in mei/juni uitbetaald wordt, in de volksmond vaak vakantiegeld genoemd. Helemaal juist is dit niet: officieel is vakantiegeld het normale loon dat een werknemer tijdens zijn vakantie ontvangt.

Wanneer moet ik de vakantiebijslag uitbetalen?

Een vaste datum voor de uitbetaling is er niet; je moet deze toeslag echter wel eind mei/begin juni betaald hebben. In de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag staat dat deze één keer per jaar moet worden uitbetaald. Normaal gesproken gebeurt dit dus in mei/juni. Wil je dit op een ander moment doen? Dat kan! Door dit schriftelijk vast te leggen, kun je op een door jou gekozen moment uitbetalen. Er zijn ook ondernemingen die de vakantiebijslag liever maandelijks uitbetalen. Hiervoor geldt eveneens dat dit schriftelijk vastgelegd moet worden.

En als een uitzendkracht nu vraagt om een voorschot?

Aan dat verzoek mag je voldoen, maar dat ben je zeker niet verplicht.

En als ik de uitbetaling van het vakantiegeld wil uitstellen? Mag dat?

Je mag dit niet zomaar doen. In overleg met je uitzendkracht kun je eventueel een ander moment van betaling afspreken. Hier moet je uitzendkracht het echter wel écht mee eens zijn, en je mag hem/haar ook niet onder druk zetten. Van beide partijen leg je de overeenkomst getekend vast. Dat kan uitkomst bieden als je tijdelijk financiële problemen hebt.

Laatste vraag: waarom is het belangrijk om de vakantiebijslag te reserveren?

De betaling van deze bijslag zorgt in mei/juni voor forse personeelskosten. Mocht de financiële situatie van je onderneming even in wat zwaarder weer zitten, dan is het ophoesten van deze kosten een flinke kluif. Reserveer daarom iedere maand de vakantiebijslag waar je uitzendkracht recht op heeft. Hiermee voorkom je financiële verrassingen en een eventuele wettelijke verhoging wegens te laat uitbetalen. Deze verhoging kan oplopen tot 50 procent van het verschuldigde loon, en daar zit niemand op te wachten… toch?

Terug naar overzicht