Subnavigatie

BLOG I Wat moet je NIET doen tijdens het solliciteren?

23 maart 2021

Ja je leest het goed, wat moet je nu juist niet doen tijdens het solliciteren? Want wat je wel moet doen heb je misschien inmiddels al vaak genoeg gehoord. Maar weet je ook wat je dan juist niet moet doen? Omdat dit misschien niet voor iedereen even logisch is besloten we om er deze blog over te schrijven. Let’s go!

  1. Nadruk op je slechte eigenschappen

Het is goed om eerlijk te zijn natuurlijk, maar je kunt ook te eerlijk zijn over waar je kwaliteiten niet liggen. Leg de nadruk voornamelijk op waar je goed in bent en benoem luchtig iets waar je (iets) minder goed in bent in plaats van: ‘’Ik ben echt meeeega slecht met cijfers!’’ zeg: ‘’rekenen is niet mijn sterkste punt.

  1. Overdrijven

Liar, liar pants on fire! Geloof ons maar als we zeggen dat er dwars door je leugens heen gekeken wordt. Er zit een verschil tussen lef en liegen. Het is goed om te laten zien dat je dingen durft aan te pakken en open staat voor nieuwe kennis en skills. Het is minder goed om te zeggen dat je onwijs goed bent in dingen die je nog nooit hebt gedaan. Je valt op een gegeven moment tóch door de mand, dus doe het niet en blijf eerlijk en bij jezelf.

  1. Alles op tafel

Iets anders wat je achterwege kunt laten is het oversharen van dingen die je potentiële werkgever niets aangaan. Denk aan het hebben van schulden of relatieproblemen. Dit zijn geen onderwerpen om te bespreken tijdens een sollicitatiegesprek en kunnen het ook nog eens erg ongemakkelijk maken voor je gesprekspartner.

  1. Te bescheiden zijn

Dan heb je ook nog het tegenovergestelde van ‘oversharing’ en dat is TE bescheiden zijn. Zoals jezelf te weinig credit geven voor de rollen die je bekleed hebt of de skills die je hebt afzwakken omdat je niet arrogant zou willen overkomen. Je denkt misschien dat je hierdoor een goede indruk achterlaat, maar je kunt het ook overdrijven.

  1. Zoek de verschillen

Heb je wel eens een date gehad via Tinder of een ander datingplatform? En dat bleek dat iemand niet meer zo erg op zijn/haar foto lijkt? Dan sta je vreemd te kijken hè? Datzelfde heeft degene die met jou een sollicitatie heeft ingepland. Die heeft opeens iemand voor zich van 5 jaar ouder, een stuk blonder of misschien wel met een stuk minder haar. Zorg dus dat je een recente foto van jezelf op je CV zet! (Ook al zag je er misschien beter uit op die andere) 😉

  1. That’s rude…

Repeat after me: neem nooit, maar dan ook echt nooit, de telefoon op, tijdens een sollicitatiegesprek. ‘’Doen mensen dat écht?!’’ hoor ik je nu denken. Het antwoord daarop is helaas ja. Probeer ook niet je telefoon ‘even snel’ te checken tijdens je gesprek. Je wil immers een goede indruk maken en door je telefoon te bekijken maak je juist een ongeïnteresseerde indruk.

We hopen je met deze tips weer een zetje in de juiste richting te hebben gegeven, zet hem op met solliciteren!

Meer lezen? We raden je deze of deze aan!

Terug naar overzicht