Subnavigatie

BLOG I Een CV uit duizenden, hoe maak je die?

8 december 2020

Het is zover: je gaat solliciteren, want je hebt een fantastische vacature gevonden die helemaal bij je past! Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw CV juist degene is die eruit springt? Want die eerste indruk, ook nog voor een gesprek, is van groot belang! Mijn naam is Gaia, het meest recente lid van de Anderz dames, en om ervoor te zorgen dat jij met alle tips en tricks op zak aan de slag kunt gaan met het maken van je CV, neem ik je mee in hoe ik ervoor heb gezorgd dat mijn CV eruit sprong tijdens mijn sollicitatie bij Anderz. Let’s go!

  1. Design

First things first! Als jij aan de slag gaat met het maken van je CV, bedenk dan dat het bedrijf van die leuke vacature waarschijnlijk een hele stapel met sollicitaties heeft liggen. Maak dus een opvallend design; zo val je op tussen al die witte A4-tjes. Denk er wel aan dat het professioneel blijft en niet te kinderlijk wordt. Misschien kun je zelfs een beetje inspiratie halen uit hoe de website van het desbetreffende bedrijf is vormgegeven. Door goede vormgeving heb je misschien de helft van de gegadigden al achter je gelaten.

Ik heb zelf ook naar de website van Anderz gekeken voor ik mijn CV opnieuw opmaakte. Nu heb ik niet precies dezelfde kleuren gekozen, maar ik heb wel ook gekozen voor zogeheten ‘nude’ kleuren. Ook is het van belang dat je CV gestructureerd en overzichtelijk is. Werk met koppen en blokken voor verschillende onderdelen, zodat degene die jouw CV onder zijn of haar neus krijgt snel kan vinden wat hij of zij over jou wil weten. Ik heb dit (zoals je op de afbeelding kunt zien) gedaan door bolletjes met daaraan het onderwerp van dat blok gekoppeld. Daarnaast heb ik ook gebruik gemaakt van iconen waar mogelijk. Hierdoor is de informatie in mijn CV overzichtelijk weergegeven.

BONUS TIP! Ben je zelf niet zo handig met de computer en het ontwerpen van je CV? Kijk dan eens op Google. Er zijn bedrijven waar je een kant-en-klare-CV kunt aanschaffen. Je hoeft hier alleen nog maar je eigen gegevens in te zetten!

  1. Foto

Misschien denk je wel; niemand wil toch een foto van mij zien? Het gaat immers om wat ik kan! Maar de toevoeging van een foto aan je CV zorgt ervoor dat het een stuk persoonlijker wordt. Zo ziet je potentiële aanstaande werkgever meteen een gezicht bij dat mooi opgemaakte CV! Belangrijk is ook dat deze foto recent is. En kies bij het uitzoeken van deze foto ook niet je meest ‘’stijve’’ foto, maar een die laat zien wie jij bent. Nu zouden we je aanraden om de bikini en wijn/bier foto’s even achterwege te laten, maar strak in pak hoeft ook niet persé. Zorg ook dat de foto van goede kwaliteit is, want op een onscherpe foto  zit niemand te wachten. Zelf heb ik gekozen voor een foto die is gemaakt tijdens mijn afstudeerstage, wat vrij recent was voor ik solliciteerde bij Anderz. Naast dat de foto vrij recent is, koos ik ook voor deze foto omdat ik lach en het (denk ik) een leuke, niet stijve, toch redelijk professionele foto van mij is en welke ook mijn persoonlijkheid goed weergeeft.

  1. Profiel

Maak een kleine profielschets van jezelf waarin je vertelt  wie je bent en wat jouw sterkste punten zijn op werk gebied. Hierdoor krijgt degene die jouw CV leest meteen een duidelijk beeld welke skills jij hebt, die belangrijk kunnen zijn voor de functie. Maak deze profielschets niet langer dan ongeveer drie tot vier regels. Voor mijn sollicitatie en dus ook voor ik mijn profielschets maakte, heb ik goed op de website en social media kanalen van Anderz gekeken. Hieruit heb ik geprobeerd te halen welke eigenschappen die ik heb, relevant zouden kunnen zijn voor hen als bedrijf. Op basis hiervan heb ik een korte beschrijving gemaakt van mijn profiel!

  1. Gericht op de baan

Als je bezig bent met je CV en je motivatiebrief dan doe je dat eigenlijk altijd omdat je een vacature hebt gezien die je aanspreekt. Zorg dus ook dat alles wat op je CV staat gericht is op, en relevant is voor de baan waarop je gaat solliciteren. Ga je solliciteren als meubelmaker? Dan hebben zij niet zoveel aan jouw werkervaring in de supermarkt. En wil je aan de slag als accountmanager? Dan wil je aanstaande werkgever dus weten welke relevante werkervaring jij op dat gebied al hebt. Óf welke relevante skills jij in je portfolio hebt zitten die van belang zijn voor deze functie. Houd dus bij het maken van je CV altijd de vacature waarop jij wilt solliciteren in je achterhoofd!

Als je de eerdere blokken terug leest zie je ook dat alles wat ik heb gedaan met mijn CV, gericht was op het bedrijf (Anderz) en de baan die ik wilde hebben. Het design, de foto, mijn profielschets en dus ook de verdere inhoud van mijn CV. Vanuit die focus zorg je er bewust voor dat alles zo relevant mogelijk is voor het bedrijf waar je wil gaat werken.

  1. Relevantie is key

De laatste tip die we voor je hebben is deze: Zorg dat je in een a-chronologische volgorde je werkervaring onder elkaar zet. Dus de meest recente (en relevante) werkgever en functie bovenaan en de rest volgt daar onder. Zo is de belangrijkste informatie als eerste zichtbaar. Het is denk ik goed om te onthouden dat met de vele sollicitaties die bedrijven binnenkrijgen, ze echt geen tijd hebben om elke regel van je CV aandachtig te lezen. Zorg er dus voor dat het de ontvanger zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt!

Ik hoop dat deze tips je gaan helpen bij het vinden van jouw ideale job! En wist je dat we ook een vacature platform hebben? En heb je die ene leuke vacature nog niet gevonden? Neem dan eens een kijkje op: www.anderz.jobs en wie weet hebben wij wel jouw droombaan online staan!

< Lees hier de vorige blog

Terug naar overzicht