Alles wat je moet weten over het anoniementarief

2023-06-12 10:00:00

Wat is het anoniementarief en hoe pas je toe? Vragen die we geregeld krijgen. Daarom heeft onze collega Moniek er een handig blog over geschreven. Daarin legt ze uit hoe het werkt, wanneer je het toepast en wat er is veranderd in 2023. Ook deelt ze een handig stappenplan van de Arbeidsinspectie.

Wat is het anoniementarief precies?

Als een werknemer zijn naam, adres of woonplaats en BSN niet aan de werkgever verstrekt, dan moet je het anoniementarief toepassen. De wet die dit regelt, is de Wet op de identificatieplicht (WID). Die wet maakt het je verplicht om de identiteit van de medewerker vast te stellen en juist vast te leggen.

Hoe werkt het anoniementarief?

Zijn deze gegevens niet bekend? Dan moet je het anoniementarief toepassen. Er wordt dan 52% loonbelasting ingehouden. Er mag dus geen loonheffingskorting worden toegepast. Daardoor valt het nettoloon lager uit. Verder brengt het voor de werkgever ook extra kosten met zich mee, omdat er geen rekening gehouden mag worden met het maximumpremieloon voor de premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw. De werkgever heeft daardoor hogere werkgeverslasten.

Wanneer pas je het toe?

De gegevens voor de loonheffingen moeten uiterlijk vóór de eerste werkdag of op de eerste werkdag – als je als werkgever op deze dag de werknemer aanneemt – bekend zijn. Is dat niet het geval, dan pas je het anoniementarief toe. Bij een kleine fout in het kopiëren van een ID-kaart of paspoort moet het anoniementarief al worden toegepast. Wordt dit niet gedaan, dan kan dat leiden tot een naheffingsaanslag. Als er geen gegevens voor de loonheffingen beschikbaar zijn of als de gegevens niet correct worden bewaard in de loonadministratie, dan zal het anoniementarief worden toegepast.

Hoe voorkom je dat het anoniementarief wordt berekend?

Allereerst is het belangrijk om bij het aannemen van een medewerker de identiteit vast te stellen en alle vereiste gegevens voor het personeelsdossier te verzamelen vóór de start van de medewerker. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft daarvoor een handig stappenplan. Daarnaast moet je een ingevulde loonbelastingverklaring hebben, die door de medewerker is ondertekend. Op de website van de Belastingdienst vind je het juiste formulier. De medewerker moet deze gegevens aanleveren, inclusief de datum en handtekening.

Wijzigingen in 2023

Tot 2023 waren de mogelijkheden om het toepaste anoniementarief met terugwerkende kracht te corrigeren beperkt. Dat mocht alleen wanneer het tarief ten onrechte werd toegepast. Bijvoorbeeld als de werknemer zijn BSN wel op tijd heeft aangeleverd, maar het nog niet in de administratie was verwerkt. Sinds dit jaar mag je het ook met terugwerkende kracht corrigeren op het moment dat de werknemer alsnog de volledige of juiste gegevens aanlevert.

Meer vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Backoffice uitbesteden?


We gáán voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven.
Dat moet je … voelen.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief


Op zoek naar de meest actuele informatie, recent nieuws en inspiratie over de flexbranche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Met exclusieve interviews en waardevolle tips. Daarmee werken we samen met jou aan een stevige arbeidsmarkt.

Schrijf je vandaag nog in