Tekenen op de stippellijn, alsjeblieft

2022-11-07 09:00:00

Documenten ondertekenen. Het lijkt zo makkelijk. Maar er zitten meer haken en ogen aan dan je verwacht. En dan is er ook nog zoiets als de rechtsgeldigheid van een digitale handtekening versus een natte handtekening. Weet jij hoe het zit?

Ondertekenen is toch ondertekenen?

Digitaal ondertekenen nam een vlucht in coronatijd. Bovendien zijn er veel opties. Waarbij de ene ondertekening wel rechtsgeldig is en de ander niet. Op zich zou je denken: ondertekenen is toch ondertekenen? Toch is dat niet zo.

Niet elke manier van digitaal ondertekenen is namelijk rechtsgeldig. Dit heeft onder andere te maken met de mate van zekerheid. De Rijksoverheid heeft een handige factsheet gemaakt daarover.

Maar hoe zit dat in onze branche?

Stel: een flexkracht heeft een langere periode niet gewerkt en gaat weer starten. Er moet een nieuw contract worden getekend. Je hebt deze per mail verzonden en ontvangt een mail terug met een digitaal getekend document. Ondertekend met een pennetje of vinger. Is dit rechtsgeldig?

Je zou nu misschien zeggen van wel. Iemand is echter te herkennen aan zijn of haar handschrift toch? En het is geen ingescande ‘natte handtekening’. Toch geeft deze vorm van tekenen niet altijd zekerheid.

De digitale handtekening moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De digitale handtekening is op unieke wijze aan de ondertekenaar verbonden.
  • De digitale handtekening maakt het mogelijk de ondertekenaar te identificeren.
  • De digitale handtekening komt tot stand met middelen die de ondertekenaar onder zijn of haar uitsluitende controle kan houden.
  • De digitale handtekening is op een zodanige wijze aan het (elektronische/digitale) bestand verbonden dat elke wijziging achteraf kan worden getraceerd.

Als jouw flexkracht digitaal ondertekent, moet jij als onderneming dus kunnen aantonen dat aan deze voorwaarden wordt voldaan.

En de natte handtekening dan?

Dit is de traditionele variant: ondertekening van van een document met pen. Deze manier van ondertekenen is altijd rechtsgeldig.

Grijs gebied

Het grijze gebied is dat de SNA geen werkinstructie of specifieke erkenning geeft aan initiatieven met betrekking tot elektronische/digitale handtekeningen. Ze geven dus niet de ene partij wel erkenning en de andere niet.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Backoffice uitbesteden?


We gáán voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven.
Dat moet je … voelen.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief


Op zoek naar de meest actuele informatie, recent nieuws en inspiratie over de flexbranche? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Met exclusieve interviews en waardevolle tips. Daarmee werken we samen met jou aan een stevige arbeidsmarkt.

Schrijf je vandaag nog in