Welke contractvorm past?

2022-09-20 09:00:00

Het lijkt eenvoudig: je hebt vaste contracten en flexibele contracten. Vaste contracten, daarin zegt de naam wat het is: medewerkers die in vaste dienst zijn. Zonder einddatum. Hiertegenover staat flexibel: met einddatum. Daarin heb je wel verschillen. Onze collega Moniek vertelt.

Welke soorten zijn er?

“De bekendste vorm van een flexibel contract is een arbeidsovereenkomst met einddatum, zoals een jaarcontact. Daarnaast heb je het nulurencontract en min-maxcontract. Bij het nulurencontract, ook wel oproepcontract, zijn er geen afspraken over het aantal uren en wordt er alleen betaald voor het aantal uur dat is gewerkt. Een min-maxcontract is vergelijkbaar, maar het aantal uur is minder vrijblijvend. Daarover wordt een minimum (en maximum) afgesproken, dat ook wordt betaald als er niet is gewerkt. Al deze vormen hebben wel als basis dat er gewerkt wordt richting een vast dienstverband. De inhuurcontracten staan hier tegenover. Met een uitzendcontract huurt een werkgever (inlener) in via een uitzendbureau. Het uitzendbureau blijft dan ook juridisch werkgever. Daarnaast is er nog de payroll-constructie. Daarbij sluit de medewerker geen arbeidsovereenkomst met de werkgever, maar met het payrollbedrijf. Het payrollbedrijf is vervolgens de juridische werkgever van de medewerker, terwijl de medewerker zijn werkzaamheden uitvoert onder leiding en toezicht van de opdrachtgever.”

Wanneer kies je welke vorm?

“Die vraag krijg ik ontzettend vaak en er is geen eenduidig antwoord. Het hangt namelijk van meerdere factoren af, waarbij de voornaamste twee zijn: wat past bij jou als organisatie en wat past bij de medewerker? Het is een gegeven dat je met flexcontracten wendbaarder bent als organisatie. Daarnaast speelt het volgende ook: de hardnekkige gedachte (zeker bij de overheid) dat medewerkers het liefst een vast contract willen. Maar vraag een jongere wat hij of zij wil en je zult verrast worden door het antwoord. De jongeren van nu willen namelijk juist flexibiliteit. Ze zijn echt niet meer op zoek naar één baan voor het leven. Met een flexcontract trek je dus juist jongeren aan.”

Loop jij ook met HR-vraagstukken of wil je eens sparren? Neem gerust contact met ons op. We leveren met plezier incidenteel advies, maar structureel inhuren kan ook. We vertellen je graag meer.

Backoffice uitbesteden?


We gáán voor onze klanten. Dat zie, merk en voel je. En juist dat gevoel laat zich lastig in woorden omschrijven.
Dat moet je … voelen.

Neem contact met ons op